Skip to content

FoodValley Champions: negen agrifoodbedrijven genomineerd

Updated on:
Bedrijven
Nieuws
In ovo-vaccinatiemachine. In Ovo voorkomt met het bepalen van het geslacht in het ei het ruimen van mannelijke eendagskuikens. - Foto: Ruud Ploeg

In ovo-vaccinatiemachine. In Ovo voorkomt met het bepalen van het geslacht in het ei het ruimen van mannelijke eendagskuikens. - Foto: Ruud Ploeg

Negen agrifoodbedrijven zijn genomineerd voor de Foodvalley Champions-prijs 2020.

Het gaat om De Nieuwe Melkboer, FUMI Ingredients, Schouten Europe, In Ovo, Protix, VanderSat, Grünten, Fooditive en Verdify. Al deze bedrijven hebben innovaties ontwikkeld op het gebied van Agri & Food die in potentie een grote impact hebben.

Eiwittransitie

De Nieuwe Melkboer produceert een melkvervanger op basis van lokaal geproduceerde soja. Fumi Ingredients produceert ‘hoog-functionele eiwitten’, door de combinatie van micro-organismen en innovatieve technologie. Schouten Europe heeft volgens de organisatie ‘smaak en kraak’ gegeven aan de wereldwijde eiwittransitie.

Kringloop agri-food

In deze categorie pakt In Ovo een belangrijk maatschappelijk probleem aan, volgens de organisatie. Via het bepalen van het geslacht kan het ruimen van mannelijke eendagskuikens voorkomen worden. Protix voedt kippen met insecten die zijn gekweekt op plantaardige reststromen. Daaruit komen de zogenoemde OERei-eieren voort. VanderSat ontwikkelt toepassingen om het gebruik van water en pesticiden te verminderen met behulp van satellietwaarnemingen.

Voeding & Gezondheid

In deze categorie is het bedrijf Grünten als eerste genomineerd. Grünten brengt groente naar de ontbijttafel met zijn ‘Veggie Oats’: plantaardige haver met de smaak van taart. Een andere genomineerde is Fooditive, dat reststromen van de appel- en peerverwerkende industrie verwaardt. Het zet fructose om in de natuurlijke zoetstof keto-fructose, die smaakt als suiker, maar geen calorieën bevat. Verdify ten slotte ontwikkelt innovatieve software om gepersonaliseerde voeding in de voedingsmiddelenindustrie mogelijk te maken.

Tweejaarlijkse prijs

Foodvalley Champions is de opvolger van de prestigieuze Foodvalley Award. De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt aan de drie meest innovatieve bedrijven in de categorieën Eiwittransitie, Circulaire AgriFood en Voedsel & Gezondheid. Deelnemers worden beoordeeld op het innovatieve karakter van hun bedrijf en op de impact en het innovatieve karakter van hun recente innovatie. De prijs omvat een promotievideo over de winnende innovatie, internationale profilering door Foodvalley NL en een eenjarig Foodvalley-lidmaatschap. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de online, interactieve Foodvalley Summits op 13 en 14 oktober 2020.

Snel delen

Wim Esselink
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin