Foodwatch: speculatie oorzaak prijsstijging graan

21-06 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Europese belangenorganisatie Foodwatch roept staatshoofden op tot ‘strikte regulering’ van speculatie met landbouwgrondstoffen. Volgens de organisatie is buitensporige speculatie de oorzaak van de huidige prijsstijgingen voor graan. “Mensen in armere landen dreigen daardoor honger te lijden”, aldus Foodwatch.

De belangenorganisatie doet de oproep in aanloop naar de topconferentie G7 die zondag van start gaat. “Tijdens de top zouden staatshoofden het eens moeten worden over strengere internationale regels om beleggingen op grondstoffenbeurzen aan banden te leggen. Sinds de aanval op Oekraïne is de speculatie enorm toegenomen”, stelt Foodwatch. Het gaat daarbij om de handel in mais en graan.

Handelslimieten

Foodwatch is een protestpetitie begonnen waarin gepleit wordt voor strikte handelslimieten voor speculatieve transacties met voedselgrondstoffen. Deze zogenoemde ‘positielimieten’ bepalen hoeveel financiële contracten beleggers op bepaalde grondstoffen mogen afsluiten. “Momenteel zijn de limieten in de EU veel te laks om voedselspeculatie effectief aan banden te leggen”, bekritiseert de organisatie.

Lees meer over de gevolgen van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland voor de food- en agribusiness

Vermaas
Mariska Vermaas Redacteur


Beheer