Doorgaan naar artikel

Foodwatch start rechtszaak tegen de Staat over separatorvlees

Activistische waakhond Foodwatch daagt de Nederlandse staat voor de rechter over ontbrekende traceerbaarheid en voedselveiligheidsrisico’s van separatorvlees.

Foto: Canva/ xalanx premium

Foto: Canva/ xalanx

Activistische waakhond Foodwatch daagt de Nederlandse staat voor de rechter over ontbrekende traceerbaarheid en voedselveiligheidsrisico’s van separatorvlees.

De voedselveiligheidsorganisatie zegt dat uit haar eigen onderzoek blijkt dat er onvoldoende traceerbaarheid is en dat de Nederlandse staat daarmee Europese voorschriften overschrijdt. De organisatie start daarom een rechtszaak om ervoor te zorgen dat de Nederlandse staat en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zich aan de Europese richtlijn gaan houden. In die richtlijn staat dat separatorvlees niet direct aan consumenten verkocht mag worden, alleen via vleesbereiding na verhitting. Ook moet separatorvlees altijd direct na het uitbenen van het karkas verkregen worden.

Onvoldoende controle op separatorvlees

Foodwatch zegt dat de NVWA onvoldoende controleert op separatorvlees. “Het toezicht van de NVWA op separatorvlees en de vleesindustrie is ontoereikend, wat de voedselveiligheid in gevaar brengt”, schrijft Foodwatch. De NVWA laat aan Food&Agribusiness weten: “Eind vorige maand hebben wij Foodwatch uitgenodigd voor een gesprek waarin we een toelichting kunnen geven op het toezicht van de NVWA op separatorvlees en eventuele vragen kunnen beantwoorden. Uit dit persbericht blijkt dat Foodwatch ervoor kiest niet in te gaan op onze uitnodiging. Dat is het goed recht van Foodwatch. Tegelijkertijd vinden we het spijtig dat Foodwatch het gesprek niet aan wil gaan.”

‘Spuitvlees’

Het zogenoemde separatorvlees, ook wel ‘spuitvlees’ genoemd, wordt in verschillende voedingsproducten verwerkt, waarvan de frikandel het bekendste voorbeeld is. Separatorvlees is een vleesmassa dat uit karkassen van geslachte dieren met hoge druk van de botten wordt gespoten. Foodwatch stelt dat niemand eigenlijk weet wat het is, waar het vandaan komt en of het wel veilig is. Door de machinale scheiding en het daarna vermalen en persen van het separatorvlees is het gevoeliger voor bacteriële infecties. Het moet daarom voor consumptie verhit worden, bijvoorbeeld door te frituren.

De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) maakt zich geen zorgen over het separatorvlees. Dé van de Riet, voorlichter bij COV: “In Nederland worden alle karkassen gekeurd en de vleesproducten ook. Dat geldt ook voor separatorvlees. Er wordt zorgvuldig omgegaan met het vlees, de NVWA borgt de voedselveiligheid. Foodwatch noemt zich de voedselwaakhond, maar wij vinden toch echt dat die rol toebehoort aan de NVWA.”

Vlees is fraudegevoelig

Daarnaast is het vlees volgens Foodwatch erg gevoelig voor fraude. Hoewel het verplicht is om op een etiket te vermelden dat een product separatorvlees bevat, wordt dit volgens Foodwatch nauwelijks gedaan. Een opiniepeiling, uitgevoerd door onderzoeksbureau Multiscope in opdracht van Foodwatch, wijst uit dat 72% van de consumenten niet weet wat separatorvlees is en 74% niet weet in welke producten dit vlees verwerkt is.

De eisen van Foodwatch bij het kort geding zijn dat de Staat meer inzicht vergaart in de separatorvleesindustrie, dat zij ervoor zorgt dat levensmiddelenbedrijven hun eigen bronnen kunnen identificeren en dat op etiketten van levensmiddelen wordt aangegeven dat een voedingsmiddel separatorvlees bevat en uit welk slachthuis het afkomstig is.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin