Doorgaan naar artikel

Foodwatch wil minerale oliën uit voeding bannen

Foodwatch heeft de tanden gezet in minerale oliën die blijkbaar veelvuldig voorkomen in voeding.

Geüpdatet op:
Nieuws
Food
Foto: Canva premium

Foto: Canva

De zelfbenoemde voedselwaakhond Foodwatch heeft de tanden gezet in minerale oliën die blijkbaar veelvuldig voorkomen in voedingsmiddelen als bouillonblokjes, chocolade en broodspreads.

De organisatie publiceert laboratoriumtests van 152 producten uit Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland en Nederland. Het spreekt van verontreiniging, omdat de oliën (MOAH genoemd) gevaarlijk zouden zijn, mogelijk zelfs kankerverwekkend. Minerale oliën zijn afkomstig uit petroleum en aardolie. De term minerale olie wordt gebruikt om het te onderscheiden van olie van biologische oorsprong. Minerale oliën kunnen in voeding komen via de machines en procedures die bij de oogst en verwerking van levensmiddelen worden gebruikt, maar ook via de verpakking van levensmiddelen.

Eén op de acht voedingsproducten verontreinigd

Uit de testen bij twee verschillende laboratoria bleek één op de acht voedingsproducten verontreinigd. Het is de derde keer dat Foodwatch deze tests laat doen, maar de producten blijven in de schappen liggen. Voorbeelden die worden genoemd zijn Unilevers bouillonblokjes van Knorr en cruesli chocola voor kinderen van Quaker (met als moederbedrijf PepsiCo).

In november 2019 publiceerde Foodwatch een laboratoriumtest waarin MOAH waren aangetroffen in verschillende babymelkproducten van onder meer Nestlé, Danone en Novalac. Daarop hebben de Europese Commissie en de lidstaten in juni 2020 besloten om een drempel vast te stellen op 1 milligram per kilo MOAH in babymelkpoeders, stelt Foodwatch.

Hoewel de industrie regelmatig belooft om MOAH-vrije producten te leveren, blijven we vervuilde producten tegenkomen in het schap

Foodwatch wil dat alle consumenten worden beschermd tegen de aromatische minerale oliën, door alle positief bevonden producten in de hele EU onmiddellijk terug te roepen. Daarom dringt de organisatie er bij de Commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid, Stella Kyriakides, en de beleidsmakers van de EU-lidstaten op in de hele EU een nultolerantieregel voor MOAH-verontreiniging in alle levensmiddelencategorieën in te voeren.

Foodwatch-directeur Nicole van Gemert: “Hoewel de industrie regelmatig belooft om MOAH-vrije producten te leveren, blijven we vervuilde producten tegenkomen in het schap. Daarom moet de EU eindelijk en zo snel mogelijk een MOAH-nultolerantie voor alle levensmiddelencategorieën in de EU-verontreinigingswetgeving verankeren.”

Snel delen

Petra Vos
Petra Vos

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin