ForFarmers maakt meer winst bij dalende voerafzet

13-08-2020 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Na een zwak 2019 zag veevoerbedrijf ForFarmers de winst in het eerste halfjaar met meer dan 80% toenemen. Ook de brutowinst groeide met 2,5%.

Tegelijkertijd daalde het volume Total Feed met 5,6% en het volume mengvoer met 4,9%. Dat blijkt uit de halfjaarresultaten die het bedrijf donderdag presenteerde.

Volume Total Feed daalde tot 4,8 miljoen ton

CEO Yoram Knoop is tevreden met de resultaten: “In deze meer dan uitdagende omstandigheden kunnen we tevreden zijn en laten we een solide herstel zien.” Het coronavirus had impact op de afzet van klanten van ForFarmers. Dat merkte het concern vooral in de volumeontwikkeling in het Verenigd Koninkrijk en Polen. Het volume Total Feed, wat voerproducten, zaaigoed en overige producten behelst, daalde tot 4,8 miljoen ton. Het volume mengvoer daalde tot 3,4 miljoen ton. De omzet nam af met 8% tot € 1,17 miljard. De ebitda, de winst voor rente, belastingen en afschrijvingen, steeg met 34,6% naar € 47,7 miljoen.

Minder afzet bij herkauwers door coronavirus

In het cluster Nederland/België daalde het volume Total Feed met 2,7% tot 2,5 miljoen. Het mengvoervolume ging nog meer naar beneden. Er was minder afzet in de herkauwerssector, vooral bij vleesveehouders in het tweede kwartaal, als gevolg van het coronavirus. De afzet van mengvoer aan melkveehouders bleef op peil. In de varkenssector werd ook een lager volume afgezet door een kleinere varkensstapel in zowel België als in Nederland. Ook zijn enkele klanten vertrokken na de overname van Voeders Algoet. De verkoop aan vleeskuikenhouders steeg, doordat meer klanten werden aangetrokken.

ForFarmers ziet dat veehouders in het onzekere tweede kwartaal vaker kozen voor enkelvoudige grondstoffen en co-producten. Er was een groot aanbod van aardappels, dat werd ingezet als veevoer.

Onduidelijkheid voermaatregel

De stikstofkwestie in Nederland houdt ook ForFarmers bezig. Volgens Pieter Wolleswinkel, directeur Nederland, is het een heikel punt dat nog onduidelijk is hoe de regeling voor de voermaatregel er precies uit komt te zien. Volgens Wolleswinkel heeft ForFarmers 4 tot 6 weken nodig om de nieuwe eisen te verwerken in herfstrantsoenen, in systemen, met adviseurs en veehouders. “We hopen dat er nog een betere regeling op tafel komt door de gesprekken die nog lopen. Wat er nu ligt, kan beter.”

Kostenbesparingen ForFarmers eerder afgerond dan verwacht

Vorig jaar had ForFarmers te maken met een slechte inkooppositie van grondstoffen, wat de resultaten drukte. De vorig jaar aangekondigde kostenbesparingen zijn eerder dan gepland afgerond: ‘De Covid-situatie noopte ons de efficiencyplannen versnel uit te voeren, waardoor we onze doelstelling om € 10 miljoen kosten te besparen reeds nagenoeg bereikt hebben.” H

et bedrijf werkt aan nieuwe plannen om nog meer kosten te besparen, omdat “de marktomstandigheden moeilijk blijven en er nog meer efficiencyslagen te maken zijn”. Op 15 september komt ForFarmers met een nieuwe strategie voor de komende jaren.

KloostermanBeheer