In België is ForFarmers goed voor een voerproductie van zo’n 420.000 ton. - Foto: ForFarmers
ForFarmers verkoopt zijn Belgische mengvoeractiviteiten voor een nettobedrag van € 25 miljoen aan Arvesta, onderdeel van Boerenbond.
Het voerbedrijf geeft aan dat de druk op de agrarische keten om nog duurzamer te produceren tot meer consolidatie en samenwerking in de keten leidt. Zo ontstonden gesprekken tussen ForFarmers België en Arvesta.
Marktsituatie België
Navraag leert dat de marktsituatie in België ook een belangrijke rol heeft gespeeld in de totstandkoming van de overeenkomst met Arvesta. ForFarmers België is goed voor een voerproductie van zo’n 420.000 ton.
De overname omvat de productielocatie in Izegem in West-Vlaanderen. De circa 80 medewerkers van ForFarmers België komen in dienst bij Arvesta. Ook de fabriek in Ingelmunster is onderdeel van de overname. De productie in deze vestiging was echter al bijna stopgezet.
ForFarmers investeerde nog in Izegem
Opvallend is dat ForFarmers recent nog € 4,5 miljoen in de vestiging Izegem investeerde, in capaciteitsuitbreiding en opwaardering van het aanbod aan veevoeders. Izegem nam daarbij de productie van de locatie in Ingelmunster grotendeels over. Een woordvoerder bevestigt dat in 2022 inderdaad nog een upgrade is doorgevoerd in Izegem. Deze investering is volgens haar meegenomen in de verkoopsom.
Nauwere samenwerking in vleeskuikensector
ForFarmers en Arvesta gaan vooral nauwer samenwerken in de vleeskuikensector in België. Daarbij blijft ForFarmers in Nederland voer produceren voor vleeskuikenhouders in België. Daarnaast draagt Arvesta zijn voeractiviteiten in de vleeskuikensector in Nederland over aan ForFarmers. De partijen gaan zich in de samenwerking richten op verdere verbetering van de ketenconcepten.
De verkoop van co-producten, de activiteiten in België van de biologische voerproducent Reudink en de paardenvoerproducent Pavo, vormen geen onderdeel van deze transactie. De verwachting is dat de overname in de tweede helft van 2023 zal plaatsvinden. Onder meer de Belgische mededingingsautoriteit moet toestemming geven.
Prijsinformatie over (grondstoffen van) veevoer vind je op FoodAgribusiness.nl/markt