Formatie legt deken over begrotingsdebat

01-12-2021 | |
Thom van Campen, Tweede Kamerlid voor de VVD. - Foto: ANP
Thom van Campen, Tweede Kamerlid voor de VVD. - Foto: ANP

De gewezen én toekomstige coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie komen met weinig concreets tijdens het debat over de toch al beleidsarme landbouwbegroting.

“Daar wordt nu over gepraat in de formatie, dus dat weet ik niet”, zegt VVD’er Thom van Campen woensdag 1 december meerdere keren op vragen van oppositieleden, vooral van de linkerflank. Die uitten op hun beurt weer hun frustratie over het gebrek aan debat dat plaats kan vinden bij de jaarlijkse begrotingsbespreking.

Perspectief nodig

Het is de Tweede Kamer duidelijk dat er wat moet gebeuren in de landbouw, boeren hebben perspectief nodig. Derk Boswijk van het CDA put er hoop uit. Er moeten oplossingen komen voor de PAS-melders, vindt Van Campen, “Boeren wachten al lang op legalisering” en hij vraagt de minister naar de status hiervan.

Laura Bromet (GroenLinks) wil weten wat de plannen van de VVD voor volgend jaar zijn. Daar kan Van Campen geen antwoord op geven. Later probeert Bromet bij Tjeerd de Groot (D66) een uitspraak te ontfutselen over eventuele krimp van de veestapel. “Eerder was u daar zo uitgesproken over, hoe is dat nu?” Maar ook De Groot kan niet bevestigen dat zijn bekende uitspraak ‘halvering van de veestapel’ ook nu een wens van D66 is. Want, de formatie.

Lees ook: PvdA en GroenLinks zetten zich af tegen landbouwbegroting

‘Krimp is geen doel’

Over datzelfde onderwerp is Caroline van der Plas van BBB degene die bij VVD gaat vragen of ze een toezegging kan krijgen dat er géén verplichte opkoop van bedrijven komt in het kader van het stikstofbeleid. Van Campen blijft op de vlakte: “Krimp is geen doel.” En later: “Het is niet de bedoeling dat er mensen met onteigeningspapieren het erf op komen en boeren vragen om te tekenen bij het kruisje.”

SGP’er Roelof Bisschop zocht bij de coalitiepartijen steun voor zijn amendement om geld voor opkoop in de begroting over te hevelen naar innovatie. Innovatie is namelijk vijf keer efficiënter dan opkoop, betoogt hij.

Derogatie aanvragen

Toch zijn er wel wat concrete voorstellen voorgelegd tijdens het debat. Zo vraagt De Groot zich hardop af of ‘we nog wel derogatie willen’ tot ontsteltenis van een aantal Kamerleden, zoals SGP’er Bisschop en VVD’er Van Campen. De Groot noemt het elke twee jaar opnieuw aanvragen van derogatie een ‘circus’.

Pieter Grinwis van de ChristenUnie uit zich kritisch op het pachtbeleid van het Rijksvastgoedbedrijf. Hij kent verhalen van boeren die, na jaren van trouwe pacht, nu moeten bieden om opnieuw een perceel te mogen pachten. Hij wil dat het Rijk stopt met het verpachten van landbouwgrond met contracten van 1 jaar.

van RooijenBeheer