Doorgaan naar artikel

Formatie ondanks rustperiode nog niet uit impasse

Het rustmoment in de formatie voor een nieuw kabinet heeft nog niet geleid tot een oplossing.

Geüpdatet op:
Nationale politiek & beleid
Opinie
Mark Rutte en Sigrid Kaag lopen over het Binnenhof voor een gesprek met informateur Mariette Hamer. - Foto: ANP premium

Mark Rutte en Sigrid Kaag lopen over het Binnenhof voor een gesprek met informateur Mariette Hamer. - Foto: ANP

Het rustmoment in de formatie voor een nieuw kabinet heeft nog niet geleid tot een oplossing voor de vorming van een nieuw kabinet. Een links kabinet óf een minderheidskabinet lijken de voorliggende opties.

Even rust zou de totaal vastgelopen formatie voor een nieuw kabinet goed moeten doen. In juni werd daarom besloten dat VVD-leider Mark Rutte en D66-leider Sigrid Kaag in de zomerperiode samen een gezamenlijk startdocument moesten maken. Maandag werd de zogenoemde ‘aanzet voor een opzet voor een regeerakkoord’ besproken met informateur Mariëtte Hamer. Het resultaat: de politici lijken allemaal gelijk weer in hun schuttersputjes te duiken.

Eerdere formatiepogingen herhalen zich

D66 houdt voet bij stuk en wil niet met ChristenUnie, VVD en CDA willen nog steeds niet met twee linkse partijen, en PvdA en GroenLinks houden eraan vast alleen samen in een eventuele nieuwe regering deel te nemen. Het moment van bezinning en rust lijkt vooralsnog niet tot nieuwe inzichten te leiden. De dans die ook al bij eerdere formatiepogingen werd gedaan, herhaalt zich. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers trekt zich opnieuw terug omdat de partij zich na de uitingen van Kaag ongewenst voelt. VVD’er Rutte herhaalt echter dat ‘iedereen nog in het mandje zit’.

Vooruitgang boeken

Over één ding is iedereen het eens: het is de hoogste tijd om voortgang te gaan boeken in de formatie, nu er vijf maanden na de verkiezingen nog steeds geen kabinet is. De vraag is wie als eerste water bij de wijn gaat doen. Gezien het enthousiasme bij GroenLinks en PvdA lijkt de optie over links een grote kanshebber.

Ploumen (PvdA) en Klaver (GroenLinks) hebben al aangegeven bereid te zijn om samen één onderhandelingsteam te vormen en met twee personen te komen, in plaats van met vier; daarmee zetten ze een eerste stapje. De vraag is alleen of dat voldoende is voor VVD‘er Rutte om de onderhandelingen te starten.

Minderheidskabinet als alternatief

Een alternatief is een minderheidskabinet. Dat lijkt gezien de grote verdeeldheid in de Tweede Kamer een waardige oplossing. Het huidige kabinet heeft in de Eerste Kamer ook geen meerderheid, waardoor er al veel geschaakt moest worden om wetsvoorstellen aangenomen te krijgen. De ‘deal’ die landbouwminister Carola Schouten maakte met SP, 50Plus en SGP in het stikstofdossier is daar een duidelijk voorbeeld van. In sommige Scandinavische landen wordt standaard met een minderheidskabinet geregeerd en daar werkt het naar tevredenheid.

Verhoudingen Tweede Kamer wispelturig om landbouw

Een minderheidskabinet lijkt voor de landbouw niet ongunstiger dan een kabinet over links, gezien de stevige rechterflank in de Tweede Kamer. Toch is het voor de lange termijn wel te hopen dat er voor de landbouw dan wel wat afspraken gemaakt kunnen worden in een landbouwakkoord. De verhoudingen in de Tweede Kamer zijn nogal wispelturig als het om landbouw gaat: afhankelijk van het onderwerp zijn er over links én over rechts meerderheden te smeden.

Als het gaat om dierenwelzijn – zoals bij de Wet Dieren – is er een linkse meerderheid voor het aanscherpen van dierenwelzijnseisen, terwijl er ook een meerderheid is die de economische positie van de boer juist wil ondersteunen. Daarmee dreigt er een behoorlijk wispelturig landbouwbeleid te komen, iets waar vrijwel iedereen in de sector het over eens is: daar moeten we echt vanaf, omdat dit voor boeren onwerkbaar is.

Snel delen

Image
Mariska Vermaas

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin