Doorgaan naar artikel

Formulier nodig voor veeverzorging tijdens avondklok

Dringende hulp aan mens en dier worden uitgezonderd voor de voorgestelde avondklok.

Geüpdatet op:
Politiek & Beleid
Nieuws
Foto: ANP

Foto: ANP

Dringende hulp aan mens en dier worden uitgezonderd voor de voorgestelde avondklok die het kabinet wil gaan invoeren vanwege het coronavirus. Daarmee blijft het mogelijk om dieren te verzorgen nadat de avondklok van 20.30u tot 4.30u van kracht wordt. Ook het voeren van vee wordt gezien als noodzakelijke hulp.

De Tweede Kamer moet nog instemmen met de voorgestelde avondklok, waardoor nog niet duidelijk is wanneer de avondklok in zal gaan. Donderdag debatteert de Kamer over het voorstel.

Verklaring op zak

Als het noodzakelijk is om naar buiten te gaan, moet die persoon een formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ bij zich hebben, of een verklaring van de werkgever dat de persoon werk moet doen in de periode dat de avondklok van kracht is. De verklaringen komen op de website van Rijksoverheid en kunnen dan zelf uitgeprint worden. Bij een calamiteit of het uitlaten van een hond is geen formulier nodig. Dat geldt ook voor internationaal goederenvervoer en hulpdiensten. Deze sectoren zijn uitgezonderd voor de avondklok.

Reisverboden VK en Zuid-Amerika

Het kabinet stelt vanaf 23 januari bovendien een reisverbod in voor personen uit risicogebieden met nieuwe varianten van het coronavirus. Het gaat om het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Amerika en Zuid-Afrika. Goederenvervoer mag wel door gaan, waarbij ook vrachtwagenchauffeurs wel mogen reizen. Ze moeten daarbij wel twee keer getest worden voordat ze in Groot-Brittannié aan boord mogen van de boot naar Nederland. Ze moeten een verplichte negatieve PCR-test hebben die maximaal 72 uur voor aankomst moet zijn afgenomen.

Negatieve sneltest

Daarnaast moeten de chauffeurs vlak voor vertrek een negatieve sneltest kunnen tonen. Deze sneltest mag maximaal 4 uur oud zijn bij het aan boord gaan van het schip. Vanwege de coronacrisis gaat steeds meer vracht naar Groot-Brittannië zonder chauffeur. De oplegger wordt dan bij de ferry gebracht en in Engeland door een Engelse chauffeur opgehaald.

Snel delen

Image
Mariska Vermaas

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin