Fors lagere Indiase tarweoogst door hittegolf

03-05 | |
Een graanteler oogst tarwe in Jammu, in april 2022. - Foto: ANP
Een graanteler oogst tarwe in Jammu, in april 2022. - Foto: ANP

Het is extreem droog en warm in India voor de tijd van het jaar. Persbureau Reuters meldt dat de tarweproductie dit jaar kan dalen tot 105 miljoen ton.

Bijna een maand voor de hittegolf, medio februari, werd nog uitgegaan van een recordoogst van ruim 111 miljoen ton tarwe. In 2021 werd 109,6 miljoen ton tarwe van het land gehaald.

De hittegolf, met temperaturen oplopend tot bijna 49 graden Celsius, beschadigt de tarwe tijdens het belangrijke laatste stadium van de rijping. Hierdoor wordt de oogstopbrengst voor dit seizoen fors lager ingeschat. Als de productie in een relatief korte periode met 6 miljoen ton daalt, is dat fors.

Fors kleiner aanbod tarwe op wereldmarkt

De tegenvallende oogst komt op een cruciaal moment, nu India gaten wil vullen op de wereldmarkt. Door de oorlog in Oekraïne is het aanbod tarwe op de wereldmarkt stukken kleiner. Prijzen voor tarwe stonden al hoog door een krappe wereldbalans en mede door de oorlog liggen internationale tarweprijzen momenteel zo’n 45% hoger dan een jaar geleden.

India wil profiteren van de ruime voorraden in eigen land en de gestegen wereldprijzen. Het land onderneemt dan ook stappen om exporteur te worden van tarwe van hoge kwaliteit. Maar de hittegolf beperkt het volume.

India is na China de grootste producent van tarwe in de wereld. De tarweoogst in India is normaal gesproken voor 90% voor eigen gebruik. De hoeveelheid die wordt geëxporteerd, is dus relatief beperkt.

Tarwe-export India

Het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) ging in de april-prognose van het Wasde-rapport nog uit van een Indiase tarwe-export voor dit seizoen 2021-’22 van 8,5 miljoen ton. Dat is meer dan de voorgaande jaren werd afgezet. Zo werd in seizoen 2020-’21 nog geen 2,6 miljoen tarwe buiten India verkocht. Het jaar ervoor was dat maar net 0,5 miljoen ton. Het Wasde-rapport biedt maandelijks prognoses voor het aanbod, gebruik en handel van onder andere tarwe uit de Verenigde Staten en de wereld.

Lees meer over de gevolgen van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland voor de food- en agribusiness

Smale
Annet Smale Redacteur


Beheer