Fors meer omzet voor DSM door hogere prijzen

02-08 | |
Foto: ANP
De omzet van DSM nam toe met 17% tot ruim € 4 miljard - Foto: ANP

Voedingsbedrijf DSM maakte in het eerste half jaar van 2022 fors meer omzet, vooral omdat het de prijzen van zijn producten verhoogde.

De omzet nam toe met 17% tot ruim € 4 miljard. Het volume groeide met 2%, de prijzen waren 8% hoger. Daarnaast was er nog een gunstig wisselkoerseffect van 5%. De volumes groeiden beperkt, onder andere doordat klanten hun voorraden wegwerkten in het eerste kwartaal. Ook de coronalockdowns in China in het tweede kwartaal en leveringsproblemen speelden daarbij een rol.

Het bedrijfsonderdeel diervoeding en -gezondheid groeide met 10% in omzet tot ruim € 1,8 miljard. Er was een sterke vraag vanuit de pluimveesector. Ook het onderdeel voedsel en dranken groeide met 10% tot € 750 miljoen. De volumegroei bedroeg hier 5%, met sterke vraag naar zuivel, bakproducten, dranken, vlees en plantaardige producten. Het onderdeel gezondheid, nutritie en zorg groeide met 9% tot € 1,5 miljard. De twee CEO’s stellen dat er een aanhoudend goede marktvraag is, een ‘positief prijsmomentum’ en gunstige wisselkoerseffecten.

Ook winst nam toe

Ook de winst van DSM was hoger dan een jaar eerder. De nettowinst nam toe met 14% tot € 335 miljoen. Dat is het resultaat van de bedrijfsonderdelen waarmee DSM verdergaat. Onlangs maakte het bedrijf bekend de materialen-tak te verkopen. Eerder werden al andere onderdelen verkocht.

De focus is de afgelopen tijd daarmee op voeding en gezondheid komen liggen. Onlangs maakte DSM een fusie met de Zwitserse branchegenoot Firmenich bekend. Het is het op één na grootste geur- en smaakstoffenbedrijf ter wereld. Het fusiebedrijf zal jaarlijks een omzet van ruim € 11 miljard hebben.

Aanscherping klimaatdoelen DSM

DSM maakte dinsdag ook bekend de eigen klimaatdoelstellingen aan te scherpen. In 2030 moet 100% van de elektriciteit uit hernieuwbare bronnen komen. Eerst was het doel om 75% van de elektriciteit uit deze bronnen te halen in 2030. Dat doel is echter nu al ruimschoots behaald. Ook verscherpt DSM het doel voor de uitstoot van broeikasgassen door eigen activiteiten. De reductie van de CO2-uitstoot moet nu 59% zijn in 2030.

Kloosterman
Meer over


Beheer