Fors schapenaanbod zorgt alsnog voor prijsdip

26-07 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

De schapenmarkt is sinds het Offerfeest een beetje atypisch en dat heeft alles met de aanvoer op de veemarkten te maken.

Vorige week werd in Leeuwarden prijsdruk verwacht, maar gingen de prijzen juist met € 1 tot € 3 omhoog. Deze week leek een prijsdip dan weer ver weg, echter kwam er wél een flinke prijsdaling.

Zuiglammeren van 1e kwaliteit noteren in Leeuwarden nu € 10 lager: € 140. Dat is nog € 12,50 meer dan vorig jaar. Slachtschapen van 1e kwaliteit dalen € 5 in prijs en komen zo uit op € 162,50; € 22,50 meer dan een jaar geleden.

Aanvoer is boosdoener

De aanvoer op de veemarkt in Leeuwarden is de grootste boosdoener. Vorige week waren dat er tijdens de vervroegde veemarkt met 166 extreem weinig. Deze week volgde een inhaalslag. Er werden zo’n 1.000 schapen aangevoerd. Fors meer dan het zomergemiddelde dat in Leeuwarden rond de 500 à 600 dieren ligt. In combinatie met een tamme vakantievraag duwde dat de prijzen omlaag.

De verwachting is dat de prijzen volgende week weer stabiliseren. De vraag blijft weliswaar matig, maar de aanvoer zal weer normale vormen aannemen, zo rond de 500 dieren.

Prognose: stabiele prijzen.

Meer prijsinformatie over schapen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Brummelaar
Theo Brummelaar Freelance redacteur
Meer over


Beheer