Doorgaan naar artikel

Fors verlies voor Sligro door coronacrisis

Ook 2021 zal nog voor een belangrijk deel gedomineerd worden door corona verwacht Sligro. Foto: ANP

Ook 2021 zal nog voor een belangrijk deel gedomineerd worden door corona verwacht Sligro. Foto: ANP

De coronacrisis heeft groothandelsbedrijf Sligro een fors verlies van € 70 miljoen bezorgd in 2020.

In 2019 haalde het bedrijf nog een nettowinst van € 34 miljoen. De omzet daalde fors met € 450 miljoen en kwam uit op € 1,95 miljard. De sluiting van de horeca en andere afnemers hakte er flink in. Sligro haalt ook flink wat omzet uit leveringen aan sportverenigingen, stadions, dagrecreatie, bedrijfscatering en evenementen die allemaal zwaar zijn getroffen door maatregelen om corona in te dammen. Sligro stelt dat het zijn marktaandeel in de Nederlandse foodservice kon vergroten naar net geen 27%.

Bijzondere last België

Het verlies uit de reguliere activiteiten is minder groot. Eerder in 2020 maakte Sligro bekend dat het € 60 miljoen afboekt op de activiteiten in België. Zonder bijzondere afboekingen komt de nettowinst uit op € 14 miljoen. Het bedrijf heeft flink gesneden in de kosten die € 66 miljoen lager zijn. De personeelskosten daalden met € 45 miljoen. Het bedrijf heeft gebruiktgemaakt van steunregelingen in Nederland en dat leverde € 22 miljoen op, in België ging dat om € 4 miljoen. De logistieke kosten namen af met € 26 miljoen.

Herstel in tweede kwartaal

Ook 2021 zal nog voor een belangrijk deel gedomineerd worden door corona verwacht Sligro. Het bedrijf verwacht dat bij een succesvolle vaccinatiestrategie het herstel vanaf het tweede kwartaal stap voor stap gaat inzetten. Herstel kan ook snel gaan, heeft het bedrijf in 2020 ervaren. Op basis van die aannames is de verwachting dat in de tweede helft van 2021 de omzet weer in de buurt komt van de niveaus zoals voor de coronauitbraak.

Snel delen

Wim Esselink
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin