Forse groei in aantal bedrijven in visvervangers

20-10-2021 | |
Visvervangers van Novish. - Foto: ANP
Visvervangers van Novish. - Foto: ANP

Het aantal bedrijven dat visvervangers produceert, is de laatste jaren fors gegroeid.

Dat blijkt uit een inventarisatie door The Good Food Institute, een non-profitorganisatie actief in de plantaardige sector. In 2017 waren er zo’n 27 bedrijven wereldwijd die visvervangers maakten. Halverwege juni was dat aantal gegroeid naar meer dan 87.

Ook de investeringen in bedrijven die visvervangers maken zijn gegroeid. In de eerste helft van 2021 werd een record aan investeringen gedaan. Het bedrag is hoger dan het totale bedrag over 2020. Volgens de organisatie werd in de eerste zes maanden van het huidige jaar voor $ 116 miljoen geïnvesteerd in zeven deals waarvan de bedragen bekend zijn. Daarnaast waren er nog vier gesloten deals waarvan de bedragen niet bekend zijn gemaakt. Het grootste kapitaal ging naar de ontwikkeling van vis op basis van gekweekte cellen, gevolgd door plantaardige vis.

Marktaandeel is klein

Over de verkopen heeft The Good Food Institute alleen cijfers over de Verenigde Staten. Daar steeg de retail verkoopwaarde in 2020 met 23% ten opzichte van een jaar eerder naar $ 12 miljoen. Ondanks de groei is de plantaardige viscategorie nog beperkt in omvang vergelijking met alle visproducten. Waar plantaardig vlees 1,4% uitmaakte van de totale retailverkopen van vlees, was het aandeel visvervangers binnen alle visproducten 0,1%.

Nederlandse bedrijven die visvervangers maken zijn onder andere Schouten Food, Novish, SoFine Foods en Seasogood.

Kloosterman


Beheer