Forse koersstijging voor kalibedrijf K+S

Citigroup schreef over een positieve vraagomgeving voor kunstmestbedrijven in het nieuwe jaar vanwege hogere prijzen voor gewassen. Foto: Canva
Citigroup schreef over een positieve vraagomgeving voor kunstmestbedrijven in het nieuwe jaar vanwege hogere prijzen voor gewassen. Foto: Canva

De koers van het Duitse kali- en zoutbedrijf K+S bereikte afgelopen vrijdag een waarde die 29,4% hoger was dan twee weken geleden.

Op de eerste handelsdag van het nieuwe jaar, maandag 4 januari steeg de koers al met 8,9%. Ook de dagen erna was de lijn stijgend. Oorzaak voor de koerswinst zijn meerdere positieve analyses van beursanalisten.

Citigroup schreef over een positieve vraagomgeving voor kunstmestbedrijven in het nieuwe jaar vanwege hogere prijzen voor gewassen. Ook verwacht de analist van Citigroup een mogelijke prijsverhoging van kali, aangezien het aanbod kleiner is. Kalibedrijven sloten vorig jaar een paar mijnen of bouwden de productie af. Ook analisten van Bernstein schreven over positieve verwachtingen voor leveranciers in de landbouwsector.

Negatiever over K+S

Op de laatste dag van de eerste handelsweek daalde de koers van K+S echter weer met 5,6%. Op die dag kwam er een ander rapport naar buiten waarin analisten over specifiek K+S negatiever waren. Het bedrijf zou in groei achterblijven op de groei van de volledige kunstmestindustrie en de omzet zien dalen. Niettemin bleef de koers hangen op een waarde die sinds februari vorig jaar niet behaald was.

Ook de aandelenwaardes van kunstmestbedrijven Yara en OCI stegen in de afgelopen twee weken. De koers van OCI stond 11,1% hoger afgelopen vrijdag en die van Yara 7,9%.

BRF grootste verliezer

De Braziliaanse slachterij BRF (Brasil Foods) was de grootste verliezer. De koers daalde met 5,8%. Een maand geleden presenteerde het vleesbedrijf nog een groeiplan waar beleggers positief op reageerden. Als reactie op de plannen om productielocaties te openen in Noord-Amerika, Europa of Azië en te groeien in halalmarkten, steeg de koers naar een waarde die in een half jaar niet behaald was. Ook voor dit bedrijf geldt: analisten lieten zich onlangs negatief uit over de verwachtingen, waardoor de koers weer een daling liet zien.

De beursgenoteerde agri- en foodbedrijven die Food&Agribusiness volgt, deden het iets beter dan de bedrijven in de AEX-index en Dow Jones-index. De AEX-index steeg met 3,07%, de Dow Jones-inedx met 2,97% en de Food&Agribusiness-index met 3,69%.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Kloosterman

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.