Doorgaan naar artikel

Forse prijsdaling op schapenmarkt

Foto: Herbert Wiggerman

Foto: Herbert Wiggerman

Een stevige prijsdaling op de veemarkt in Leeuwarden. De noteringen voor schapen en lammeren gingen met € 5 naar beneden. De onzekerheid die het coronavirus met zich meebrengt, is momenteel de grote boosdoener.

De stemming op de veemarkt in Leeuwarden was niet best dinsdagochtend 24 maart. Handelaren zagen dat de inkopers duidelijk minder koopinteresse hadden en dat ze, als er al iets gekocht wordt, minder wilden betalen voor de dieren. Middelzware rammen (22-25 kilo) brachten met € 112,50 tot € 135,00 nog wel altijd het meeste geld op.

Zonder het coronavirus zou de markt juist een stap omhoog hebben kunnen maken, schatten handelaren in. Door het virus zijn er beperkingen in het transport van karkassen en levend vee. Bedrijven hebben minder personeel aan het werk en er wordt minder verwerkt. Ook de afzet naar de horeca is stukken minder door de restricties die door de overheid aan deze branche zijn opgelegd.

Kwaliteit dieren blijft goed

Handelaren zien wel wat de kwaliteit van de dieren nog altijd goed is. Door de zachte winter konden de dieren buiten blijven grazen, waardoor ze goed zijn gegroeid. Ook het vlees is van een goede kwaliteit. Desondanks lijkt het er sterk op dat de prijzen de komende weken iets verder gaan zakken, omdat de afzet lastig is.

Prognose: prijs omlaag.

Meer prijsinformatie over schapen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin