Doorgaan naar artikel

Forse steun van centrale banken om coronacrisis

Foto: ANP

Foto: ANP

Centrale banken in de eurozone, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk gaan ongekende bedragen in de economie pompen die is gehavend door het coronavirus.

Deze drie centrale banken zijn alleen al goed voor een duizelingwekkend bedrag van rond € 2.000 miljard voor opkoop van obligaties. En dan is het nog afwachten of het genoeg helpt om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen. In de meest recente prognoses van ABN Amro is pas in 2021 herstel van de economie voorzien.

Deze maatregelen nemen de centrale banken

De Europese Centrale Bank (ECB) kondigde woensdag 18 maart een extra opkoopprogramma aan ter grootte van € 750 miljard. Binnen de ECB was er volgens persbureau Reuters wel onenigheid. Duitsland en Nederland zouden bezwaren hebben gehad tegen ongelimiteerd opkopen van obligaties. De Federal Reserve in de VS verlaagde afgelopen weekend in een klap de rente met 1% en kondigde een opkoopprogramma aan van $ 700 miljard.

De Britse centrale bank, Bank of England, heeft voor de tweede keer deze maand de rente verlaagd. Het belangrijkste rentetarief staat nu op 0,1% na de verlaging met 0,25%. Vorige week ging er al 0,5% af. Net als de ECB heeft gedaan, gaat de Britse centrale bank het opkoopprogramma verruimen, met nog eens 200 miljard naar inmiddels 645 miljard Britse pond.

Uitstel voor aflossingen bedrijven

Banken hebben massaal aangekondigd dat er uitstel komt voor aflossingen voor bedrijven die zijn getroffen door de coronamaatregelen. De ruimte daarvoor komt ofwel uit de eigen middelen of via de centrale banken. Er zijn nu vooral situaties waar banken dat alleen met steun van de centrale bank kunnen doen. Dat geldt bijvoorbeeld in landen die zwaar zijn getroffen door corona, zoals Italië, waar de banken al meer dan genoeg moeite hebben om zelf overeind te blijven.

Rente voor bedrijven omhoog

Nu er zoveel geld nodig is om de economie alleen overeind te houden en de risico’s voor banken en zelfs hele landen toenemen, zijn de eerste renteverhogingen ook een feit. Niet omdat de basisrente stijgt, die gaat vrijwel overal omlaag, maar de risicotoeslagen die banken rekenen bovenop de standaardrente gaan voor veel bedrijven en hele bedrijfstakken omhoog.

Bekijk het verloop van de Euribor-rentetarieven en wisselkoersen via FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin