Doorgaan naar artikel

Forse stijgingen na weken rode cijfers op de beurs

Foto: ANP

Foto: ANP

In de afgelopen 2 weken noteerden enkele beursgenoteerde agrifoodbedrijven forse koersstijgingen. Machinebouwer John Deere voerde de lijst aan met een stijging van 21,4%, gevolgd door voedingsbedrijf PepsiCo met 19,9% en agrarisch handelshuis Bunge met 17%.

De koers van Deere steeg fors, ondanks dat het 2 weken geleden bekendmaakte de winstverwachting voor 2020 terug te trekken vanwege de gevolgen van het coronavirus. De beurskoers reageerde daar duidelijk op en zakte tot een van de laagste waardes in zeker een jaar. Daarna krabbelde de aandelenwaarde weer wat op. In de afgelopen 3 maanden daalde de koers van Deere met 19%. Volgens Zacks Investmest Research daalden de koersen van andere bedrijven in dezelfde branche gemiddeld met 20,8%. Volgens Zacks is het waarschijnlijk dat er als gevolg van het coronavirus impact zal zijn op de vraag naar machines van Deere. Impact op de aanvoerketen is er al, waardoor sommige fabrieken gesloten zijn.

Hamstergedrag

PepsiCo heeft te maken met een forse hogere vraag naar de producten die het maakt als gevolg van het coronavirus. Consumenten kopen extra producten in supermarkten, enerzijds vanwege hamstergedrag en anderzijds omdat andere eetgelegenheden gesloten zijn. Om aan de vraag te kunnen voldoen, wil PepsiCo in de Verenigde Staten 6.000 mensen aannemen die de tijdelijke piek kunnen opvangen. Beursanalisten verhogen daarnaast hun verwachtingen voor voedingsbedrijven als PepsiCo. Ze verwachten dat PepsiCo gaat profiteren van de hogere supermarktvraag naar producten als Lay‘s, Doritos, Quaker en Pepsi.

De koers van handelshuis Bunge fluctueerde afgelopen twee weken nogal. Afgelopen vrijdag daalde de koers nog 4,9% ten opzichte van een dag eerder, maar kwam toch hoger uit dat 2 weken geleden.

Koersen agrofoodbedrijven stijgen

Dalingen waren er ook. De grootste daling was voor de koers van de Ierse Kerry Group met 10,6%. Daaropvolgend kali- en zoutbedrijf K+S met 5,8%.

De index van de koersen van alle agrifoodbedrijven bij elkaar steeg in de afgelopen 2 weken met 7,2%. Dat is minder dan de stijging van de AEX-index in dezelfde periode. Die steeg namelijk met 9,1%.

Bekijk het verloop van de aandelenkoersen van bedrijven in de Beursindex van Food&Agribusiness via FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin