Doorgaan naar artikel

Forse winststijging handelshuis Bunge

Geüpdatet op:
Bedrijven
Nieuws
De sojabonenverwerkingsfabriek van Bunge Netherlands in Amsterdam. - Foto: ANP

De sojabonenverwerkingsfabriek van Bunge Netherlands in Amsterdam. - Foto: ANP

De winst van het agrarisch handelshuis Bunge in het derde kwartaal is met een groei van 91% bijna verdubbeld.

Sterke marges op de verwerking van sojabonen en een robuuste vraag naar sojaproducten stuwden het resultaat van de belangrijke agribusinessdivisie. Dat meldt persbureau Reuters. Bunge heeft voor het tweede kwartaal op rij de verwachting voor heel 2019 naar boven bijgesteld. Dat komt door de betere resultaten in kwartaal 3 en verbetering van de marktvooruitzichten, ondanks de coronacrisis.

Omzet Agribusiness steeg naar $ 20,25 miljard

De omzet van Agribusiness, de grootste divisie, steeg naar $ 20,25 miljard in de eerste drie kwartalen. In de eerste 9 maanden van 2019 was dat $ 21 miljard. De brutowinst steeg wel fors naar $ 1,23 miljard tegen $ 791 miljoen in 2019. Het volume van de verhandelde en bewerkte goederen steeg licht naar 107 miljoen ton. De gecorrigeerde winst voor rente en belastingen (ebit) kwam uit op $ 1,19 miljard, ruim het dubbele van de ebit in de eerste negen maanden van 2019.

Binnen de divisie agribusiness is de oliezadenzadentak goed voor een ebit van bijna $ 800 miljoen ($ 380 miljoen in dezelfde periode in 2019). De granentak is goed voor een ebit van $ 414 in de eerste drie kwartalen van dit jaar en $ 133 miljoen in 2019.

De divisie plantaardige oliën is goed voor een omzet van $ 6,9 miljard in de eerste drie kwartalen van dit jaar, net iets meer dan een jaar eerder. De ebit in deze divisie is met $ 181 miljoen vrijwel gelijk aan die in dezelfde periode een jaar geleden.

Handel weer lucratief

De handelstakken van de grote handelaren in agrarische producten leveren weer geld op, meldde persbureau Bloomberg deze week. Dat gaat op voor Bunge, maar ook voor de andere grote bedrijven zoals ADM, Cargill en Glencore Agriculture. De winsten stijgen onder meer door gestegen vraag vanuit China naar Amerikaanse mais en sojabonen. Tegelijkertijd is het verwerken van oliezaden winstgevender geworden en zijn de prijzen gestegen door droogte in Brazilië. Verder verbetert de markt voor biobrandstoffen ondanks de altijd nog lage olieprijs.

Snel delen

Wim Esselink
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin