Fosfaatproducent Aliphos failliet

06-03-2020 | Laatste update op 13-01 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

De fabrikant van voer-ingrediënten Aliphos heeft faillissement aangevraagd.

Het bedrijf is onder meer actief in Nederland, waar 52 mensen werken. Aliphos, met hoofdkantoor in België, produceert bepaalde vormen van fosfor voor gebruik in diervoeding. Die markt kampt volgens het bedrijf al enige tijd met een dalende vraag en lage prijzen. Doordat de grondstoffenprijzen voor Aliphos niet dezelfde weg omlaag volgden, was het moeilijk om winstgevend te blijven.

Schulden

Onlangs werden problemen met de kasstroom en schulden nijpend. Pogingen om de financiële situatie te verbeteren hadden niet het gewenste effect. Ook benaderde Aliphos partijen voor een overname van het bedrijf, maar dat was tevergeefs.

Aliphos heeft een fabriek in Rotterdam, die de bestanddelen maakt die uiteindelijk in veevoer worden verwerkt. Verder heeft de onderneming, een dochterbedrijf van fosfaatbedrijf Ecophos, productielocaties in onder andere Frankrijk en Bulgarije. In totaal heeft het bedrijf 126 werknemers.

Voedingsfosfaten

De jaarproductie is 1 miljoen ton anorganische voedingsfosfaten. Het noemt zichzelf de belangrijkste producent op dit gebied, met 3 productielocaties in Europa en daarnaast nog 1 in India en Egypte.

Over eventuele gevolgen voor de Nederlandse veevoerproducenten is nog niets bekend. Ook na het faillissement blijft het streven om bepaalde activiteiten onder de hoede van een nieuwe eigenaar door te laten gaan.

Medeauteur: Boerderij

ANP Algemeen Nederlands Persbureau

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.