Fosfaatrechten fors duurder door vlotte handel

In korte tijd stegen de prijzen flink. Kopers wilden hun tekort toch nog aangevuld zien. En zeker om de teruggave van de btw.

De handel in fosfaatrechten barstte vorige week toch nog vrij onverwachts los. Lag de grens voor kopers eerst echt op de € 146 per kilo fosfaatrecht, vorige week kwam deze flink hoger te liggen met een maximumprijs van € 151. Veel kopers wilden toch hun fosfaatruimte vóór oktober nog in orde hebben en de btw ook nog in het derde kwartaal in de aangiftes meenemen. Daarbij bleef het aanbod niet overdreven groot, waardoor de prijs in korte tijd toch zo kon stijgen.

Lees verder onder de grafiek.

Markt stabiliseert

Even plotseling dat de vraag vorige week steeg, nam deze gisteren, maandag 5 oktober, bij een aantal makelaars ook weer af. Volgens hen is dit echt de maximumprijs voor kopers, die nu, of afwachten, of ervoor kiezen dit jaar het benodigde deel op te vullen met leaserechten. Verkopers die twijfelden, hebben nu doorgepakt en hun ongebruikte rechten aangeboden. Dat brengt de balans weer terug in de markt. Vanaf vandaag, dinsdag 6 oktober, kunnen verhandelde partijen weer worden geregistreerd bij RVO. Sinds 11 september kon RVO.nl geen transacties registreren. Updates van software en aanpassing van formulieren waren de oorzaak van een tijdelijke registratiestop. Voor deze week is een verdere prijsstijging niet voorzien.

Prognose: Prijzen stijgen niet verder.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.