Fosfaatrechten leasen zonder directe belastingclaim

In veel gevallen worden melkveefosfaatrechten verleased met een optie tot koop. Een prima mogelijkheid met voordelen voor zowel de eigenaar als de huurder van de rechten.

Naast financieringsmotieven speelt ook de belastingheffing hier een grote rol. Op de melkveefosfaatrechten rust namelijk in veel gevallen een forse belastingclaim. En deze claim wordt direct bij ingang van het leasecontract inbaar als de optie tot koop niet goed is opgenomen in de overeenkomst.

Verhuurder blijft deels economisch eigenaar fosfaatrechten

Eenvoudig gezegd kan directe belastingheffing voorkomen worden als de verhuurder voor een deel economisch eigenaar blijft van de rechten. De koopoptie in de leaseovereenkomst mag niet zo zijn vastgesteld dat er altijd sprake is van een gegarandeerde opbrengst. De verhuurder moet voor een deel risico blijven lopen over de waardeontwikkeling van de rechten gedurende de leaseperiode.

Maar hoe groot moet dat risico dan zijn? De belastingwet zegt hier niets over maar er is wel een besluit van de staatssecretaris. Dat besluit is in een ver verleden gemaakt voor verleasers van auto’s en machines en kan ook gebruikt worden bij de verhuur van melkveefosfaatrechten.

Handig handvat voor praktijk leasen fosfaatrechten

De Belastingdienst heeft per 1 juli 2020 de fiscale uitgangspunten bij de lease van fosfaatrechten met een koopoptie in een schrijven bekendgemaakt. Naast een theoretische uitleg zijn er ook twee rekenvoorbeelden opgenomen. Al met al is het een handig handvat voor de praktijk. Doe er je voordeel mee.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.