Doorgaan naar artikel

Fout signaal uit Amsterdam

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam komt aan op het provinciehuis in Utrecht voor overleg over de coronamaatregelen met burgemeesters van de 25 grootste gemeenten. Foto: ANP

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam komt aan op het provinciehuis in Utrecht voor overleg over de coronamaatregelen met burgemeesters van de 25 grootste gemeenten. Foto: ANP

De terrasjes zaten Tweede Pinksterdag weer zo vol als haalbaar met de anderhalvemetereisen. En ondanks dat er nog steeds heel veel thuiswerkers en gedwongen thuisblijvers zijn, duiken de eerste files alweer op.

De anderhalvemetereconomie komt op stoom. De beurs ziet het zitten, een paar dagen op rij een paar procent winst. De Dam in Amsterdam stond ook vol: 5.000 mensen verzamelden zich daar voor een demonstratie. Anderhalve meter afstand? Nee, 50 centimeter was al veel. En de burgemeester stond er lachend bij en waste ’s avonds bij Op1 haar handen in onschuld.

Meten met twee maten

Handhaven? Nee, even niet want het recht van demonstratie gaat voor. Anderhalve meter is ieders eigen verantwoordelijkheid. Echt? Waarom zijn dan zoveel boetes uitgevaardigd en strafbladen uitgedeeld voor overtreding van de lockdownregels in Nederland?

De overheid meet hierin met twee maten. Slachterijmedewerkers zijn verdacht als broeinest van corona. Ze moeten afstand houden, mogen slechts met enkelen in een busje vervoerd. En na een flink aantal positief geteste – niet eens zieke, dus – medewerkers gaan slachterijen – even – dicht.

Als niet alsnog een stevig signaal afgegeven wordt, is het einde zoek

Dat Amsterdam niet handhaafde, is dan ook wrang. Wrang voor al die ondernemers die zich wel moeten houden aan de anderhalvemeter-eisen. Die forse kosten moeten maken om daaraan te voldoen. En die dan op tv zien dat terwijl zij zich conformeren, anderen de regels met voeten treden. Als niet alsnog een stevig signaal afgegeven wordt, is het einde zoek. Dan is de anderhalvemetereconomie passé, lapt iedereen de regels aan zijn laars. Wordt het business as usual, met mogelijk duizenden doden tot gevolg. Met dank aan een niet ingrijpende burgemeester.

Snel delen

Image
Robert Bodde

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin