Goed seizoen voor zonnebloemen in Frankrijk

15-11 | |
Zonnebloemen Frankrijk
Foto: Jan Willem van Vliet

Dankzij de mobilisatie van veel boeren in verband met de oorlog in Oekraïne kan Frankrijk toch terugkijken op een goed seizoen voor zonnebloemen. De oogst is uiteindelijk uitgekomen op 1,7 miljoen ton, 5% minder dan vorig jaar. Door de aanhoudend hoge prijzen kunnen boeren een opbrengst van meer dan € 1.100 euro per hectare tegemoet zien.

Dat meldt Terres Inovia, de technische organisatie voor de sector olies, plantaardige eiwitten en de hennepteelt. De totale oogst aan zonnebloemen zal in principe verwerkt kunnen worden in Frankrijk zelf. ‘’Deze productie stelt de industrie in staat om nog meer Franse zonnebloempitten te tritureren en een goede voorziening in de behoefte aan olie en perskoek te verzekeren.”

Opbrengsten lager door langdurige droogte

De opbrengsten per hectare zijn door de langdurige droogte een stuk lager uitgevallen dan in vorige seizoenen. Terres Inovia komt op een gemiddelde van 2,05 ton per hectare vergeleken met 2,74 ton vorig jaar. Regionaal deden zich ook grote verschillen in die opbrengsten voor. Dat werd echter grotendeels gecompenseerd doordat veel meer akkerbouwers kozen voor zonnebloemen. Het Franse areaal kwam daarmee uit op 840.000 vergeleken met 698.000 hectare in 2021, een toename met 20%.

Essentiële rol voor irrigatie

De organisatie vindt uiteindelijk wel ‘dat zonnebloemen dit seizoen opnieuw hun natuurlijke capaciteit hebben getoond om zich aan te passen aan periodes van intense hitte en droogte.’ Irrigatie heeft, waar dat mogelijk was, wel een essentiële rol gespeeld hoewel die irrigatie bij zonnebloemen vaak korter kan duren dan bij andere gewassen.

‘’De producenten zijn paraat geweest om mee te doen ter ondersteuning van de voedselsoevereiniteit van ons land en de industriële bedrijven,” concludeert Terres Inovia. Dat leidt er ook toe dat het areaal in 2023 mogelijk verder zal toenemen tot boven de 900.000 hectare. ‘’Dat toont aan dat boeren de troeven van zonnebloemen met het oog op de klimaatverandering steeds meer inzien. De verwerkingscapaciteit in eigen land moet daarmee wel gelijke tred houden”, aldus voorzitter Benjamin Lammert.

Meer prijsinformatie over oliezaden vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur
Meer over


Beheer