Skip to content

Frankrijk meer afhankelijk van diepvriesgroente uit buitenland

Frankrijk moet steeds meer diepvriesgroente en -fruit en ook conserven invoeren.

diepvriesgroente premium

Bij diepvriesgroente en -fruit komt al meer dan 70% van de binnenlandse vraag uit het buitenland. Foto: Canva

Frankrijk moet steeds meer diepvriesgroente en -fruit en ook conserven invoeren.

Bij diepvriesgroente en -fruit komt al meer dan 70% van de binnenlandse vraag uit het buitenland. Ook de eigen export staat verder onder druk. Dat komt vooral doordat de oogsten door de opeenvolgende hittegolven steeds kleiner uitvallen, waardoor telers ook voor andere gewassen kiezen.

De handelsbalans voor diepvriesgroente en conserven in het GF-segment vertoonde vorig jaar al een tekort van € 260 miljoen. Het voortbestaan van de 24 fabrieken en 4.500 telers komt daarmee steeds meer in gevaar, stelt voorzitter Cyrille Auguste van de bond van fabrikanten Unilet, die ook CEO van Bonduelle Europe is.

Wat nog wel geoogst kan worden, is vaak van een te slechte kwaliteit om door de verwerkers geaccepteerd te worden

De klimaatverandering met steeds meer droogte en hittegolven trekt diepe sporen bij de telers, meldt de associatie van producenten Cénaldi. De oogst aan haricots verts kwam in 2022 16% lager uit dan een jaar eerder, die van doperwten 8% lager. “Het zijn vollegrondsgroenten met een erg korte cyclus, tussen de 50 en 60 dagen voor spinazie. Als je in die periode een hittegolf hebt, dan kan het gewas dat niet doorstaan”, aldus voorzitter Jean-Claude Orhan. Wat nog wel geoogst kan worden, is vaak van een te slechte kwaliteit om door de verwerkers geaccepteerd te worden. “Hun productieplanning raakt daardoor volledig in de war.”

Volgens Cénaldi is afgelopen jaar 7% van de telers overgestapt naar andere gewassen. Dat komt mede doordat de overheid het gebruik van water voor irrigatiedoeleinden steeds meer aan banden legt. Orhan: “Het totale areaal is vorig jaar met 3% gekrompen. Dat mag niet veel klinken, maar het is wel een belangrijk waarschuwingssignaal.”

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin