De Europese Unie exporteerde tot half maart al 21,5 miljoen ton zachte tarwe. Frankrijk is de grootste exporteur.
Deze hoeveelheid is 1,7 miljoen ton (bijna 9%) groter dan in dezelfde periode vorig seizoen, blijkt uit voorlopige cijfers van de Europese Commissie. Frankrijk is de grootste exporteur. Dat land heeft dit seizoen al 8,6 miljoen ton zachte tarwe geëxporteerd naar derde landen. Daarmee hebben de Fransen een aandeel van 40% in de totale EU-uitvoer. Roemenië (2,6 miljoen ton) en Duitsland (2,5 miljoen ton) zijn de nummers twee en drie op de ranglijst van grootste exporteurs van zachte tarwe in de EU.
Marokko (3,3 miljoen ton) en Algerije (2,9 miljoen ton) zijn de grootste afnemers. Daarbij valt op dat vooral Marokko bijna 2,4 miljoen ton meer tarwe importeert dan in dezelfde periode vorig seizoen. Ook Saoedi-Arabië koopt veel meer tarwe in de EU dan een jaar geleden.
Hoewel Egypte grote hoeveelheden tarwe in Rusland koopt, importeert het land toch ook nog ruim 1,6 miljoen ton uit de EU. Deze hoeveelheid is ruim 300.000 ton kleiner dan in dezelfde periode vorig jaar. Sinds de jaarwisseling ligt de uitvoer van EU-tarwe naar Egypte stil. Wel gaat er nog tarwe naar Nigeria. Dat land importeerde tot nog toe al bijna 1,9 miljoen ton tarwe uit de EU. Dat is bijna 400.000 ton meer dan in dezelfde periode vorig jaar.
China heeft zich in de afgelopen weken toch wat nadrukkelijker gemeld voor gerst uit de EU. Sinds half februari is er zo’n 700.000 ton gerst naar China verscheept. In de tussenstand klimt China daarmee naar ruim 1,2 miljoen ton. Het land is daarmee in één klap de grootste koper van EU-gerst. De andere grote afnemers houden zich even gedeisd.
Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina