Frankrijk ruimt 600.000 eenden wegens vogelgriep

06-01-2021 | Laatste update op 21-02 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Frankrijk zal in totaal 600.000 eenden ruimen om verspreiding van hoogpathogene vogelgriep in het zuidwesten van het land tegen te gaan.

Meer dan 200.000 eenden zijn al geruimd, waarvan de helft op bedrijven waar besmetting met H5N8 vogelgriep is vastgesteld en de rest op eendenhouderijen in de directe omgeving daarvan. De overige 400.000 dieren bij bedrijven tot rond een kilometer van besmettingen worden om preventieve redenen zo snel mogelijk geslacht, aldus het ministerie van landbouw. In de betrokken departementen Landes en Pyrenées-Atlantique waren tot en met zondag 48 besmettingen vastgesteld terwijl er elders in Frankrijk nog eens 13 gevallen bekend zijn geworden.

Boeren schadeloos stellen

De organisatie voor de pluimveehouderij Confédération générale de l’aviculture (CFA) heeft de staat opgeroepen om, in samenwerking met de sector zelf, ‘in het terrein zo snel en ingrijpend mogelijk te handelen om het virus H5N8 in te dammen’. De CFA vraagt het ministerie ook om de door de ruimingen getroffen boeren zo snel mogelijk schadeloos te stellen. Het ministerie van landbouw zelf haalt deze week nog een groep deskundigen bij elkaar om de verdere strategie te bepalen.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer