Frankrijk ruimt al 3 miljoen stuks pluimvee

22-02 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

In het zuidwesten van Frankrijk zijn tot vorige week meer dan 3 miljoen stuks pluimvee, voor het overgrote deel eenden, geruimd om de uitbraak van hoogpathogene vogelgriep onder controle te krijgen.

Het aantal besmette bedrijven blijft met 467 de laatste tijd nagenoeg stabiel. Daarvan bevinden er zich 454 in Les Landes en omstreken, het zwaartepunt voor de eendenfokkerij voor de foie gras-productie. Minister Julien Denormandie van landbouw heeft al eerder verklaard dat het erop lijkt dat de uitbraak onder controle begint te komen, maar blijft oproepen tot waakzaamheid.

Geen gevaar voor volksgezondheid

De minister heeft wel benadrukt dat er geen gevaar bestaat voor de volksgezondheid. Hij doet dat nadat in Rusland zeven medewerkers van een pluimveebedrijf waar H5N8 was vastgesteld besmet bleken met die variant van vogelgriep. Onderlinge besmettingen deden zich niet voor. De Franse dienst voor de gezondheid van plant, dier en voedsel Anses heeft meer dan 130 verschillende varianten van H5N8 nauwkeurig onderzocht en daarbij vastgesteld ‘dat geen enkele daarvan op dit moment een gevaar blijkt op te leveren voor de mens’, aldus de verklaring van het ministerie voor landbouw.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.