Frankrijk ruimt massaal eenden tegen vogelgriep

08-01 | |
Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

Het aantal bekende besmettingen met hoogpathogene vogelgriep in het zuidwesten van Frankrijk is opgelopen tot meer dan 124.

Minister van Landbouw Julien Denormandie heeft daarom besloten nog eens honderdduizenden eenden preventief te ruimen.

“Gezien de verontrustende verspreiding deze laatste dagen van de epidemie van hoogpathogene vogelgriep is besloten om de strijd tegen deze ziekte op te voeren”, aldus de minister tijdens een bezoek aan Landes. In die streek, waar zich een sterke concentratie van eendenmesterijen bevindt, doen zich verreweg de meeste besmettingen voor, 119 volgens de stand op donderdag 7 januari. “Gezien de extreme besmettelijkheid van het virus is het noodzakelijk om de dichtheid van pluimvee in de streken met de hoogste concentraties te verminderen”, zegt de landbouwminister.

Uitbreiding beschermingszone rondom besmette bedrijven

Denormandie had vlak voor kerst al besloten 350.000 eenden preventief te ruimen, naast de rond 250.000 dieren op besmette bedrijven. Dat ging om een cirkel van drie kilometer rond besmettingen, maar dat wordt nu uitgebreid naar vijf kilometer.

Het ministerie wil de capaciteit voor het slachten van de dieren ook snel opvoeren. De beschermingszone rond besmettingen, waar geen pluimvee in of uit mag, wordt verder uitgebreid van 10 naar 20 kilometer. Denormandie wil de situatie in Landes en omgeving aan het eind van deze maand opnieuw beoordelen. Hij voegt daar wel aan toe dat de situatie in andere delen van Frankrijk gestabiliseerd lijkt. De laatste veertien dagen zijn daar geen nieuwe gevallen aan het licht gekomen.

Lees ook: Schouten oppert verdere Europese aanpak vogelgriep

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.