Doorgaan naar artikel

Frankrijk steunt teelt eiwithoudende gewassen

Julien Denormandie, Franse minister van landbouw en voedsel.

Julien Denormandie, Franse minister van landbouw en voedsel.

Het Franse ministerie voor landbouw heeft nog eens € 20 miljoen uitgetrokken voor subsidies aan boeren die meer eiwithoudende gewassen willen telen. Dat past in de plannen om Frankrijk minder afhankelijk te maken van de invoer van dergelijke gewassen.

Het extra bedrag is volgens minister Julien Denormandie nodig omdat een eerder fonds van eveneens € 20 miljoen binnen de kortste keren overtekend was. Voor die subsidie werden in totaal 1.160 aanvragen ingediend. Het geld is met name bestemd voor de aanschaf van machines voor de teelt van oliehoudende gewassen, maar kan ook gaan naar machines voor voederpeulvruchten. In aanmerking komen zowel boeren die voor de eerste editie te laat waren als nieuwe aanvragers, benadrukt Denormandie.

Productie-areaal eiwithoudende gewassen in Frankrijk verdubbelen

Gezien de ‘enorme dynamiek’ op dit terrein heeft hij voor de tweede jaarhelft alvast een nieuwe subsidieregeling aangekondigd. “Om de tekorten bij onze voedingssoevereiniteit op te heffen, spelen de spelers in de sector plantaardige eiwitten een essentiële rol. Hen steunen bij de aanschaf van nieuwe machines en het structureren van hun activiteiten is een prioriteit in het herlanceringsplan voor Frankrijk. Ons doel is in 2030 het areaal aan nationale productie te verdubbelen.”

Beheer
WP Admin