Doorgaan naar artikel

Frankrijk verbiedt vleesnaam voor plantaardig alternatief

In Frankrijk mogen fabrikanten van plantaardige vlees- en visproducten hun product vanaf 1 oktober niet meer aanduiden als vlees of vis.

Nieuws
Food
Het woord ‘burger’ blijft in Frankrijk wel toegestaan voor plantaardige versies, omdat dat niet specifiek refereert aan vlees. - Foto: canva premium

Het woord ‘burger’ blijft in Frankrijk wel toegestaan voor plantaardige versies, omdat dat niet specifiek refereert aan vlees. - Foto: canva

Plantaardige vlees- en visproducten mogen in Frankrijk vanaf 1 oktober niet meer worden aangeduid met de naam van het soortgelijke vleesproduct zoals steak, worstjes, nuggets en lardon of spekblokjes.

Dat verbod geldt voorlopig alleen voor producten die in Frankrijk zelf zijn gemaakt. Frankrijk is het eerste Europese land dat dit verbod oplegt.

Het Europees Parlement stemde in 2020 tegen voorstellen om vleesnamen te verbieden voor vleesvervangers. ‘Het is niet mogelijk om, met sectorspecifieke terminologie die traditioneel wordt geassocieerd met vlees en vis, producten aan te duiden die niet behoren tot de dierenwereld en die, in essentie, niet vergelijkbaar zijn’, staat in een ministerieel besluit.

Benaming burger blijft toegestaan

Het verbod was al opgenomen in de uit 2020 daterende wet op de transparantie in de voedingsketen, maar is tot nu toe nog niet daadwerkelijk uitgevoerd. Het woord ‘burger’ blijft wel toegestaan voor plantaardige versies, omdat dat niet specifiek refereert aan vlees. Het verbod geldt vanaf oktober ook alleen voor wat er dan uit de fabriek komt, terwijl al de bestaande voorraden tot eind 2023 weggewerkt mogen worden.

Interbev en boerenbond tevreden

Het Franse vleesschap Interbev is blij met de maatregel: “Dit is een eerste stap op Frans grondgebied, een pionier bij de bescherming van haar namen die uitgebreid zou moeten worden naar Europees niveau. Deze maatregel biedt de consument duidelijkheid en helpt bij het behoud van onze producten en vakkennis,” aldus voorzitter Jean-François Guihard.

Ook de boerenbond FNSEA, die hard voor de maatregel heeft gelobbyd, is tevreden en vraagt de Franse regering het verbod ook naar Brussel mee te nemen.

‘Besluit hindert plantaardige sector’

De organisatie voor plantaardige voeding Onav vindt daarentegen dat het verbod ‘Frankrijk in een conservatieve positie plaatst, wat tegengesteld is aan de huidige stromingen en het Europese beleid op dit gebied’. “Deze maatregel past in de logica van de bescherming van de economische belangen van de vleessector”, vindt Onav.

“Terwijl klimaatdeskundigen, professionelen in de gezondheid en organisaties van consumenten pleiten voor het beter inkaderen van de verkoop en promotie van meer duurzame voeding en gezondere opties, riskeert Frankrijk de plantaardige sector te hinderen en haar ontwikkeling te vertragen, net als de transitie naar gezondere en meer duurzame voeding met een veel sterker plantaardig bestanddeel”, aldus de organisatie.

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin