Frankrijk verwacht toch 5% meer aardappelen

De Franse aardappeloogst komt volgens de schatting per 1 september uit op 6.888.000 ton. Dat is 5,2% meer dan vorig seizoen.

Het areaal is met 160.000 hectare 7.000 hectare groter dan in 2019. De gemiddelde opbrengst per hectare komt naar schatting zo’n 2.000 kilo hoger uit. Dat meldt de statistiekdienst Agreste van het ministerie van landbouw.

Aardappeltelers negeren oproep om minder te poten

Franse aardappeltelers hebben geen gehoor gegeven aan de oproep van de Union Nationale des Producteurs de Pomme de Terre (UNPT) en andere organisaties, om minder aardappelen te poten vanwege het inzakken van de markt door de coronacrisis. Eerder al bleek uit een overzicht van de aardappeltelersorganisatie NEPG dat in de vijf grootste Noordwest-Europese aardappellanden alleen in Nederland en het Verenigd Koninkrijk sprake is van een kleiner aardappelareaal.

Bietenoogst 15% lager

Agreste meldt verder dat de bietenoogst in Frankrijk met 32,2 miljoen ton ruim 15% lager zal liggen dan vorig jaar en ook ruim 16% onder het vijfjaarlijks gemiddelde uitkomt. Die daling is met name te wijten aan de vergelingsziekte die telers in een groot deel van het land heeft getroffen. Grote suikerfabrikanten als Cristal Union vreesden eerder voor tot 40% lagere opbrengsten, maar dat lijkt volgens de laatste gegevens van het ministerie mee te vallen.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.