Doorgaan naar artikel

Frankrijk wil Europees overleg over voedsel-soevereiniteit

De Franse minister van landbouw Didier Guillaume. - Foto: ANP

De Franse minister van landbouw Didier Guillaume. - Foto: ANP

De Franse minister voor landbouw Didier Guillaume wil direct na de zomervakantie zijn Europese collega’s maar ook de landbouwwereld bij elkaar halen voor een conferentie over de voedselsoevereiniteit.

“De soevereiniteit bij de voedselvoorziening kunnen we niet aan anderen overlaten. Daarom willen we een grote conferentie om exact te bepalen waar we het hier over hebben en wat we op dat gebied moeten doen”, aldus Guillaume.

Zelfvoorzienend

“We willen dat samen doen met onze Europese buren omdat je die voedselsoevereiniteit niet land per land kunt regelen. Dat moet gebeuren op Europese schaal, op die schaal denken we ook vooruitgang te kunnen boeken.” Guillaume wil de conferentie wel in Parijs zelf organiseren en daarvoor de ministers van landbouw, de Franse en Europese landbouworganisaties en vertegenwoordigers van andere groeperingen en van de ‘burgerlijke maatschappij’ uitnodigen. “We hebben een gedachtewisseling nodig, Frankrijk zal zelf nooit zelfvoorzienend kunnen zijn voor alle producties. Er is ook een verschil tussen zelfvoorzienend en soevereiniteit als het om de voedselvoorziening gaat. We kunnen vandaag de dag alle Fransen voeden, maar niet altijd met Franse producten. De vraag is dan waar je de prioriteiten legt waar Frankrijk volledig soeverein zou moeten zijn.”

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin