Frans eierbedrijf Matines stopt ermee

07-06 | |
Foto: Canva/Julia Filirovska
Foto: Canva/Julia Filirovska

Het Franse eierbedrijf Matines stopt in het najaar met zijn activiteiten.

Dat heeft de eigenaar, mega-coöperatie Groupe Avril, meegedeeld. Drie eierverwerkingsbedrijven van Matines met in totaal 114 arbeidsplaatsen worden gesloten. Een andere vestiging in Bretagne, met 48 werknemers, wordt overgenomen door de veevoertak Sanders van Groupe Avril.

Avril heeft Matines, dat eieren onder eigen merk verkoopt, een tijd geleden al in de etalage gezet, maar heeft geen koper kunnen vinden. Toen Avril het bedrijf in 2014 overnam, verkocht het 1,6 miljard eieren per jaar, maar dat is inmiddels teruggelopen naar 900 miljoen. “Dat heeft veel te maken met het feit dat het bij Matines, ondanks uitbreiding van de alternatieve methodes, nog altijd veelal om kooieieren gaat”, legt de eigenaar uit.

Financiële problemen door hoge voerkosten

Het eierbedrijf leed in 2019 al een verlies van € 16,8 miljoen op een omzet van rond de € 120 miljoen. Sindsdien is de financiële situatie verder verslechterd, met name de laatste maanden vanwege de sterk gestegen voerkosten.

“We zijn er niet in geslaagd de activiteiten van het merk nieuw leven in te blazen, ondanks de pogingen van Matines om zich aan de passen aan de nieuwe vraag van de consument, met name naar scharreleieren. De lockdowns in de horeca, belangrijkste afnemer van eierproducten, heeft de situatie nog verergerd. We hebben de sluiting al maanden zien aankomen maar de crisis heeft dat verder versneld”, aldus Avril.

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer