Frans eierbedrijf versnelt omvorming

Het Franse eierbedrijf Matines gaat versneld door met de omvorming naar ‘alternatieve’ eieren zoals scharrel, vrije uitloop en biologisch. De grootste eierleverancier van Frankrijk reageert daarmee op de snelle ommezwaai van de consument die steeds minder conventionele eieren wil kopen.

Het al 35 jaar bestaande Matines behoort sinds 1994 tot de multi-sectorele megacoöperatie Groupe Avril en telt rond de 260 medewerkers bij zes eierverpakkingsbedrijven. Het eierbedrijf gaat onder meer € 3,4 miljoen investeren in een nieuwe verpakkingslijn in een fabriek in Naizin in Bretagne. Elders krimpen enkele vestigingen in, waardoor uiteindelijk 24 banen verloren gaan. “Ondanks belangrijke inspanningen de afgelopen jaren blijft Matines kampen met aanhoudende economische problemen. In 2019 werden weer grote financiële verliezen geleden”, meldt het moederbedrijf.

Verschuiving Franse eiermarkt

Die problemen moeten gezien worden tegen de achtergrond van ingrijpende veranderingen op de Franse eiermarkt, aldus Avril. Vorig jaar zijn de verkopen van standaardeieren, dat wil zeggen van kooihennen, weer gedaald met bijna 13%, ten gunste van alternatieve eieren. Die laatste categorie zal over twee jaar naar verwachting 71% van de Franse consumentenmarkt voor eieren voor haar rekening nemen. Daarbij komt dat Matines bij de recente jaarlijkse onderhandelingen met afnemers over de winkelprijzen ‘er niet in geslaagd is een winstgevend evenwicht te bereiken tussen die verandering in de vraag en de noodzakelijke aanpassing van haar aanbod’.

Overgang versnellen

Matines heeft eerder uitgesproken dat het in 2025 volledig om wil zijn naar ‘alternatief’, maar gaat die overgang nu versterken en versnellen. Doel is zo het verloren marktaandeel te heroveren, ‘wat essentieel is voor de activiteiten van bijna 300 eierproducenten in verschillende delen van het land’.

Eisen van de consument

De productie van alternatieve eieren wordt opgevoerd, zowel voor haar eigen merk als vooral voor specifieke regionale merken waar het bedrijf mee werkt. “Dit is in lijn met de eisen van de consumenten wat betreft zowel de productiemethode als de regionale herkomst.”

Praktisch gesproken wordt de vestiging in Naizin volledig gemoderniseerd om te voldoen aan de nieuwe markteisen en gaat een fabriek in Tremorel over op wassen en opslag wat tot nu toe was uitbesteed aan derde partijen. Ook worden de kantoorfuncties van Matines samengevoegd bij twee vestigingen van Avril om synergie met andere vee-activiteiten van dat moederbedrijf mogelijk te maken.

Nieuw marktaandeel

Dat er ruimte is voor nieuw marktaandeel, blijkt uit recente cijfers van het ministerie voor landbouw in Parijs. Vorig jaar is het tekort op de Franse handelsbalans voor consumptie-eieren inclusief eierproducten weer toegenomen naar 48.000 ton-equivalent vergeleken met 35 t/e in 2018. De export daalde met 4% terwijl Frankrijk 7% meer importeerde uit het buitenland, met name Nederland en België. In het eerste kwartaal van dit jaar komt de eigen Franse productie, berekend op basis van het aantal plaatsingen, naar schatting uit op 3,5 miljard eenheden, wat vergelijkbaar is met het niveau in de jaren 2014 tot en met 2018, maar wel 11% hoger is dan de lage productie in het voorjaar van vorig jaar.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.