Frans kaasbedrijf moet boeren € 26 miljoen betalen

06-09 | |
Savencia is het tweede kaasbedrijf van Frankrijk met merken als Coeur de Lion, Saint Agur en Tartare. – Foto: Canva/pepmiba
Savencia is het tweede kaasbedrijf van Frankrijk met merken als Coeur de Lion, Saint Agur en Tartare. – Foto: Canva/pepmiba

Het Franse kaas- en zuivelbedrijf Savencia moet haar melkleveranciers € 26 miljoen aan achterstallige melkvergoeding nabetalen.

Savencia schrapte twee jaar geleden onrechtmatig afspraken met de producentenorganisatie Sunlait, bepaalde de rechtbank in de Franse gemeente Coutances. Savencia heeft direct aangekondigd dat het tegen de uitspraak in beroep zal gaan.

Afspraken met zo’n 1.000 boeren

Savencia is het tweede kaasbedrijf van Frankrijk met merken als Coeur de Lion, Saint Agur en Tartare. Het bedrijf heeft sinds 2018 afspraken over de melkvergoeding met de producentenorganisatie Sunlait, die bijna duizend boeren vertegenwoordigt. In 2020 heeft Savencia die contracten volgens Sunlait echter eenzijdig opgezegd. Omdat verdere gesprekken niets hebben opgeleverd, besloot de PO in september vorig jaar uiteindelijk naar de rechter te stappen.

Boete voor 2021 nog niet vastgesteld

Sunlait eiste daarbij € 42 aan achterstallige betalingen, maar de rechtbank in Coutances heeft het bedrag vastgesteld op € 26 miljoen. Dat geldt echter alleen voor 2020, voor 2021 moet de schade nog worden bepaald. Volgens de rechters is Savencia haar contractuele afspraken gedurende twee jaar niet nagekomen en heeft het op een ‘arbitraire’ manier zelf de melkprijs bepaald.

De Groep Savencia is het volstrekt oneens met de uitspraak en heeft direct beroep aangetekend, aldus een persmededeling. “Savencia vindt dat de uitspraak geen rekening houdt met de juridische argumenten noch met de economische realiteit. De gemiddelde prijs die in 2020-2021 is uitbetaald aan Sunlait is € 6,30 per 1.000 liter hoger dan het nationale gemiddelde. Savencia heeft zich altijd gehouden aan haar contracten en houdt zich ook strikt aan de wet op de evenwichtige relaties.”

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur
Meer over


Beheer