Frans kippenbedrijf moet EU-subsidie terugbetalen

20-07-2020 | Laatste update op 21-02 | |
Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

Het Franse kippenbedrijf Doux moet € 80 miljoen aan te onrechte ontvangen exportrestitutie aan de Europese Unie terugbetalen.

De met name naar het Midden-Oosten uitgevoerde diepvrieskip voldeed niet aan de Europese eisen en had daarom niet voor de restitutie in aanmerking mogen komen.

Grootste ontvanger van subsidieregeling

Dat heeft het gerechtshof van Nantes in hoger beroep bepaald. Doux, dat inmiddels een aantal malen in andere handen is overgegaan en tegenwoordig eigendom is van coöperatie Terrena, ontving vele jaren € 400 euro per ton van de EU voor haar geëxporteerde diepvrieskip. Het Franse bedrijf was, samen met landgenoot Tilly Sabco, verreweg de grootste ontvanger van deze Europese exportregeling en daar ook financieel van afhankelijk.

Meer water dan toegestaan

In 2014 ontdekten inspecteurs van de douane echter dat de diepgevroren kip meer water bevatte dan volgens de EU-richtlijnen was toegestaan. Dat betekende dat de kip niet aan de voorwaarden voor de exportregeling voldeed en Doux ten onrechte de restitutie claimde. “Kip die in aanmerking komt voor de restitutie dient aan dezelfde regels op het gebied van watergehalte, dat wil zeggen gezondheid, voldoen als kip die op het grondgebied van de EU wordt verkocht,” oordeelt het hof.

De Europese Unie heeft de restitutieregeling voor de export van kip in 2013 stop gezet.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer