Skip to content

Frans rapport: productiekosten boer als grondslag

Franse minister Julien Denormandie van landbouw. - Foto: ANP

Franse minister Julien Denormandie van landbouw. - Foto: ANP

Voedingsbedrijven moeten met de beleverende agrariërs meerjarige afnamecontracten tekenen, waarin rekening wordt gehouden met de productiekosten van de boeren.

Veranderingen in die kosten, bijvoorbeeld door duurdere kunstmest, veevoer of brandstof, moeten direct in die vergoeding voor de boer worden doorberekend. Het verwerkende bedrijf moet die wijzigingen zelf ook rechtstreeks kunnen verwerken in de verkoopprijs aan bijvoorbeeld supermarkten.

Geldende wet werkt niet

Dat staat in een rapport dat op verzoek van de Franse minister Julien Denormandie van landbouw is opgesteld door Serge Papin, voormalig topman van supermarkt Système U. Denormandie vindt dat de sinds enkele jaren geldende wet voor de voeding en landbouw nog steeds niet goed werkt, waardoor agrariërs geen juiste vergoeding ontvangen.

In het huidige systeem bepalen de verwerker en de supermarkt de onderlinge prijzen zonder rekening te houden met de boer

De kosten van de agrarische grondstoffen moeten een ‘niet onderhandelbaar’ onderdeel vormen van alle prijzen in de keten, van boer tot voedingshandelaar, stelt Papin. In de contracten tussen primaire producent en verwerker moeten die kosten als referentiekader worden opgenomen. In het huidige systeem bepalen de verwerker en de supermarkt de onderlinge prijzen zonder rekening te houden met de boer.

“De sterksten en best georganiseerden, dat wil zeggen de grote winkelbedrijven en grote verwerkers, zijn de winnaars van het huidige systeem. De agrariërs die minder georganiseerd zijn en minder goed zijn uitgerust om te onderhandelen zijn de zwakste schakel.” Sapin vermoedt daarbij dat dat geregeld moet worden in een nieuwe wet. “Daarmee moeten we dan wel snel zijn want de verwachtingen zijn hooggespannen.” Minister Denormandie heeft toegezegd dat hij de conclusies in ieder geval met het parlement zal bespreken ‘zodat de aanbevelingen daadwerkelijk effect hebben’.

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin