Frans Sodiaal betaalt premie voor minder bio-melk

12-01 | Laatste update op 25-07 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De grootste Franse zuivelcoöperatie Sodiaal betaalt haar leveranciers van biologische melk de komende maanden een premie als ze minder melk aanleveren dan een jaar geleden. Sodiaal betaalt voortaan voor ‘geweigerde’ biologische melk ook minder dan voor conventionele.

De Franse zuivelindustrie heeft in toenemende mate te kampen met een overschot aan biologische melk. Zowel Sodiaal als kaasgigant Lactalis hebben al eerder een deel van de geleverde melk ‘gedeclasseerd’ tot conventioneel. De coöperatie gaat nu een stap verder door de prijs voor die afgewaardeerde melk te verlagen naar € 359 per 1.000 liter, iets minder dan de € 361,9 per 1.000 liter die momenteel voor conventionele melk wordt uitbetaald.

‘Onbegrijpelijk en ontoelaatbaar’

Daarnaast biedt Sodiaal producenten van biologische melk een premie van € 113 per 1.000 liter voor het volume dat minder wordt aangeleverd dan in dezelfde maand vorig jaar. Die premie geldt voor 3 tot 10% van het totale volume en voor zes maanden vanaf februari.

De boerenbond Confédération Paysanne noemt de strategie ‘onbegrijpelijk, ontoelaatbaar en verwerpelijk’. De bond eist van Sodiaal ‘een vergoeding die boeren financieel werkelijk stimuleert om de productie te verlagen’. De bond vraagt het economische instituut voor de zuivelsector Cniel ook om concrete plannen om het surplus aan biologische melk structureel aan te pakken.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer