Frans suikerbedrijf maakt weer winst

08-06 | |
Foto: AFP
Foto: AFP

Het Franse suikerbedrijf Cristal Union heeft een nettowinst gedraaid van € 69 miljoen.

Dat volgt op twee jaar met verliezen van rond de € 90 miljoen. De omzet kwam in 2020/21 uit op € 1,7 miljard, 3,8% meer dan in de voorafgaande periode.

Twee suikerfabrieken gesloten

“We hebben onszelf vernieuwd met een belangrijke prestatie ondanks een lagere oogst”, zegt directeur Xavier Astolfi. Cristal Union, het tweede suikerbedrijf van Frankrijk, heeft de afgelopen tijd een grote reorganisatie uitgevoerd, waarbij onder meer twee suikerfabrieken in Frankrijk zijn gesloten. De kosten van die herstructurering hebben fors gedrukt op de cijfers van de voorgaande boekjaren, stelt Astolfi. “Dit jaar zijn we in staat geweest om de gevolgen voor de rentabiliteit van de slechte oogst van onze leden-bietentelers te limiteren. Die hebben hun opbrengst met zo’n 30% zien inzakken door de vergelingsziekte.”

Hogere prijs voor suiker

De betere resultaten zijn voor een groot deel te danken aan de hogere prijs voor suiker die de helft van de omzet uitmaakt. Ook ethanol heeft door de hogere benzineprijzen meer opgebracht. Het lagere volume bij dat product is grotendeels gecompenseerd door de grote vraag naar alcohol voor desinfecteringsmiddelen rond corona.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.