Skip to content

Frans suikerbedrijf Tereos voert winst met 53% op

Updated on:
Bedrijven
Nieuws
Oogst van suikerbieten in Frankrijk. Foto: ANP

Oogst van suikerbieten in Frankrijk. Foto: ANP

Tereos, het grootste suikerbedrijf van Frankrijk, heeft in het boekjaar tot 31 maart de brutowinst met 53% opgevoerd naar € 420 miljoen. De omzet nam met 1% toe naar € 4,492 miljard. De brutomarge steeg daarmee van 6,2 naar 9,3%.

Tereos, dat ook op grote schaal actief is met rietsuiker in Brazilië, produceerde in deze twaalf maanden 4,475 miljoen ton suiker en stelt dat het daarmee de tweede suikerfabrikant ter wereld is. “De groei weerspiegelt een uitstekende uitvoering alsmede goede commerciële en agrarische resultaten.”

Tereos meldt daarbij dat het ingezette transformatieprogramma al € 75 miljoen aan besparingen heeft opgeleverd waarvan € 33 miljoen bij de Europese suikeractiviteiten. In tegenstelling tot andere Franse suikerbedrijven heeft Tereos tot nu toe echter geen fabriekssluitingen aangekondigd.

Frans bietenareaal

Het bedrijf meldt verder dat het Franse bietenareaal sinds de afschaffing van de Europese suikerquota met 22% is toegenomen. Ook heeft Tereos haar marktaandeel in Europa verder weten op te voeren. “Dat heeft ons in staat gesteld om volop te profiteren van het herstel van de suikermarkt in de tweede jaarhelft.” Voor het komende seizoen is het areaal bij telers van Tereos in Frankrijk zelf met ruim 204.000 hectare ook weer 4% groter dan een jaar eerder. De coöperatie is daarmee goed voor 50% van de totale verwaarding van Franse bieten.

Coronacrisis

In de laatste weken heeft ook Tereos de productie van desinfecterende alcohol sterk opgevoerd in reactie op de coronacrisis. “Als leidende onderneming voor alcohol voor de farmacie in Frankrijk en in Europa en van suiker voor de voedselvoorziening in de grote supermarkten is Tereos gemobiliseerd gebleven om de veiligheid van haar medewerkers te verzekeren, haar klanten te bedienen en de zeer sterke stijging van de vraag naar farmaceutische alcohol en van verwerkte suiker op te vangen.”

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin