Doorgaan naar artikel

Franse activisten laten tarwe uit trein weglopen

Archiefbeeld van het laden van tarwe in treinwagons. - Foto: ANP premium

Archiefbeeld van het laden van tarwe in treinwagons. - Foto: ANP

De 1.400 ton tarwe had een waarde van € 2 miljoen. Activisten dachten dat het ingevoerde soja was.

Franse activisten tegen de intensieve veehouderij hebben in Bretagne een goederentrein tot stilstand gebracht en 1.400 ton tarwe met een waarde van € 2 miljoen laten weglopen. Het collectief ‘Bretagne tegen boerenfabrieken’ was in de veronderstelling dat het om uit Zuid-Amerika ingevoerde soja ging.

Bestemd voor veevoer

De trein met 22 wagons werd tot stilstand gebracht op een overweg bij Saint-Gérard bij Lorient aan de zuidkust van Bretagne. De tarwe was afkomstig uit de Franse regio Beauce en bestemd voor een fabriek van veevoer. “Ongeveer 50 actievoerders, gekleed in camouflagepakken, waarvan sommigen gemaskerd, beklommen de spoorlijn in een poging aan boord van de locomotief te klimmen. Ze openden de luiken van enkele wagons en lieten zo tonnen tarwe weglopen”, aldus de officier van justitie. De 1.400 ton tarwe is niet meer voor enig doel te gebruiken.

“Dit is absoluut onaanvaardbaar in een tijd van grote internationale spanningen waarin er zich in de hele wereld steeds meer tekorten voordoen”, aldus minister van landbouw Julien Denormandie. “We dachten dat we een lading soja onderschepten. Het systeem van de veehouderij in de buitenlucht loopt tegen een muur op, we moeten de agro-industrie te gronde richten,” verklaart het collectief zelf.

Beheer
WP Admin