Franse bio-sector heeft wind nog altijd in de zeilen

In de directe verkoop van boeren en tuinders is juist sprake van een groei met 8%. Dat afzetkanaal inclusief markten telt 26.000 verkooppunten. Foto: Canva
In de directe verkoop van boeren en tuinders is juist sprake van een groei met 8%. Dat afzetkanaal inclusief markten telt 26.000 verkooppunten. Foto: Canva

De afzet van biologische voeding daalde vorig jaar voor het eerst in Frankrijk. Toch is brancheorganisatie Agence Bio positief over de toekomst. “De biologische sector kucht, maar dat betekent niet dat er een fatale ziekte aankomt.”

De biologische sector in Frankrijk ziet de toekomst zonnig in. Dat zegt directeur Laure Vereau van brancheorganisatie Agence Bio. “De wind is wat gedraaid voor de biologische producten, maar het zeil van de boot hangt bepaald niet slap. De indruk wordt gewekt of de consument z’n liefde voor bio aan het verliezen is maar dat is bepaald niet het geval”, zegt Vereau.

De afzet van biologische voedingswaren is vorig jaar voor het eerst in Frankrijk gedaald. De terugloop bleef beperkt tot 1,3%, maar dat steekt schril af tegen de groei met meer dan 10% in een reeks voorgaande jaren. Daarom veroorzaakte de daling toch een schokgolf onder primaire producenten, verwerkers én verkopers.

Geen paniek in biologische sector

Maar bij Agence Bio, dat de hele keten vertegenwoordigt en ook de certificering regelt, is van paniek geen sprake. “De biologische sector kucht, maar dat betekent niet dat er een fatale ziekte aankomt”, stelden Vereau en voorzitter Loïc Guines vorige week in koor tijdens de presentatie van het jaarverslag. “De daling in 2021 komt overeen met die in de hele voedingssector na de piek in verband met corona. De biologische markt is niet meer dan 1,34% lager uitgekomen. Bio heeft ook haar aandeel op de consumentenmarkt van 6,3% vrijwel vast kunnen houden hoewel dat bij de horeca slechts op 1,6% ligt.”

In de directe verkoop van boeren en tuinders is juist sprake van een groei met 8%

Het duo wijst er met name op dat de verkopen in de supermarkten weliswaar zijn gedaald met 4%, maar dat die grote winkels maar de helft van de biologische markt in handen hebben. Terwijl dat bij voeding als geheel boven de 70% ligt. Vereau: “Biologisch onderscheidt zich juist doordat het via zo veel verschillende kanalen wordt verkocht. In de directe verkoop van boeren en tuinders is juist sprake van een groei met 8%. Dat afzetkanaal inclusief markten telt 26.000 verkooppunten. Dat is bijna één verkooppunt op twee biologische agrariërs. Het neemt 11% van de totale afzet voor haar rekening.”

Export bio is toegenomen

De organisatie meldt daarnaast dat de export van Franse bio-voedingswaren met € 1,047 miljard vorig jaar met 18% is toegenomen. Frankrijk kent ook geen grote uittocht van biologische landbouwers of tuinders zoals bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk. Van de ruim 58.000 gecertificeerde primaire producenten zijn er vorig jaar 4,17% gestopt, net iets meer dan de 4,04% in 2020.

Informeren burgers

Guines: “Dat waren meestal mensen die met pensioen zijn gegaan, niet agrariërs die biologisch de rug hebben toegekeerd. Ondanks de onverwachte daling van de vraag is de markt niet in gevaar. Agence Bio gaat ook actie ondernemen om de sector verder te stimuleren. Dat doen we op twee manieren. We steunen collectieve projecten die meer structuur in de diverse sectoren brengen. En we informeren burgers over de voordelen van biologische voeding voor de volksgezondheid en de voordelen voor dieren, bodemgezondheid, het water en de lucht. Ook benadrukken we de sociale gezondheid van de sector door het scheppen van banen op het platteland en de aantrekkelijkheid van de beroepen in de biologische sector.”

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer