Skip to content

Franse bio-sector krijgt € 60 miljoen noodsteun

De Franse biologische sector krijgt € 60 miljoen noodsteun om de ergste financiele problemen op te vangen. Daarnaast komt er extra geld voor campagnes om biologische voeding te promoten bij de consument. Ook gaat Frankrijk het Europese fonds voor het stimuleren van het eten van fruit op scholen aanspreken.

Updated on:
Achtergrond
Agri
Sustainable food
Foto: Canva premium

Foto: Canva

De Franse biologische sector krijgt € 60 miljoen noodsteun om de ergste financiële problemen op te vangen. Daarnaast komt er extra geld voor campagnes om biologische voeding te promoten bij de consument. Ook gaat Frankrijk het Europese fonds voor het stimuleren van het eten van fruit op scholen aanspreken.

Dat heeft minister van landbouw Marc Fesneau laten weten na een nieuwe noodkreet van de Fédération Nationale d’Agriculture Biologique (FNAB). De bewindsman had in april tijdens de grote landbouwshow SIAL al een eerste € 10 miljoen toegezegd, maar daarbij ook beloofd verdere steunplannen uit te werken. “Dat plan is nu compleet”, aldus Fesneau tijdens een werkbezoek aan een biologische veehouder in de Oise.

Campagnes voor promotie Franse biologische sector

In de eerste plaats komt er structureel € 60 miljoen beschikbaar. Hoe dat geld verdeeld gaat worden, wil Fesneau verder bespreken met de FNAB zelf en andere organisaties in de sector. Ter aanvulling komt er € 500.000 extra voor een al lopende promotiecampagne door Agence Bio, de markt- en certificeringsinstelling voor de sector. Dat bedrag komt bovenop € 750.000 die de staat eind vorig jaar al voor dat doel beschikbaar had gesteld. Fesneau stelt echter ook € 3 miljoen beschikbaar om een volgende campagne op te tuigen.

Ten derde zal de staat er nog harder aan werken om biologisch eten en dranken op het menu te krijgen in overheidsinstellingen zoals ziekenhuizen, gevangenissen en ook de scholen die in Frankrijk altijd een lunch verzorgen. Het doel is tot 20% te komen, maar dat wordt op veel plaatsen bij lange na niet gehaald. De minister ziet al die steun ‘tegen de achtergrond van ons doel om in 2027 18% van het areaal biologisch te laten zijn.’ “Naast de financiële steun is er ook een grote inspanning van de overheid om de consumptie door de burger te ondersteunen.”

‘Niet voldoende’

De FNAB is weliswaar tevreden met deze plannen, maar wijst er wel op dat de bedragen bij lange na niet voldoende zijn om de nood te lenigen. Daags voor de aankondiging had de nationale organisatie in een noodoproep aan Fesneau zelf nog om in totaal € 150 miljoen gevraagd voor onder meer de melkveehouderij en zuivel, de varkenshouderij en de groente- en fruittelers. “Deze envelop is welkom om de producenten te ondersteunen, maar een volgende stap is nodig om aan de behoeften te voldoen. De cijfers zijn veel lager dan wat wij al een jaar roepen. We wachten dus op de derde poot van het steunplan voor de sector, waarvan we hopen dat het meer structureel zal zijn.”

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin