Doorgaan naar artikel

Franse bioboeren vragen overheid om steun

De Franse boerenbond FNSEA vraagt de regering € 50 miljoen tot € 100 miljoen noodsteun voor biologische boeren die een crisis doormaken.

Geüpdatet op:
Nieuws
Agri
Sustainable food
De nieuwe voorzitter van de Franse boerenbond FNSEA Arnaud Rousseau vraagt de overheid geld uit te trekken biologische boeren. - Foto: ANP

De nieuwe voorzitter van de Franse boerenbond FNSEA Arnaud Rousseau vraagt de overheid geld uit te trekken biologische boeren. - Foto: ANP

De nieuwe voorzitter van de Franse boerenbond FNSEA Arnaud Rousseau vraagt de regering € 50 miljoen tot € 100 miljoen noodsteun voor de biologische boeren ‘die een nooit vertoonde crisis doormaken’.

“We hebben een grootschalig steunplan nodig. De regering heeft eerder wijnboeren met € 300 miljoen gesteund na vorstschade en varkensboeren met € 270 miljoen wegens de crisis in die sector. Er is wel € 10 miljoen voor de biologische sector toegezegd, maar dat is een schijntje van wat nodig is. Als we een biologische sector met korte ketens willen en als ons doel is om geen biologische producten in te voeren, dan moeten we dat ook waarmaken.”

Franse biomarkt krimpt

De Franse markt voor biologische voeding liet in 2022 na tien jaar achtereenvolgende groei in dubbele cijfers voor het eerst een krimp zien. Die tendens zet volgens de eerste gegevens dit jaar door.

De regering heeft nog steeds tot doel om het areaal biologisch op te voeren van 10% nu naar 18% in 2027 en 25% in 2030. Rousseau: “Voordat we op die 18% afstevenen, moeten we eerst de bedrijven die nu biologisch werken te hulp schieten.”

Lees ook: Franse biologische winkel laat ‘biologisch’ vallen

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin