Franse biomarkt met ruim 1,3% gekrompen

15-06 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De omzet aan biologische voeding is in Frankrijk vorig jaar uitgekomen op € 13,27 miljard, dat is 1,3% minder dan in 2020.

Biologisch neemt daarmee 6,6% van de totale uitgaven aan levensmiddelen voor haar rekening. De verkopen via speciaalzaken en markten namen verder toe waardoor het marktaandeel van de supermarkten is gedaald tot net iets meer dan 50%.

Dat staat in het jaarverslag van Agence Bio, de Franse organisatie voor de biologische sector. “Biologisch is niet gespaard gebleven van de economische omstandigheden en de veranderingen in de voedingssector. De veelheid aan verkoopkanalen stelt de biologische productie desalniettemin in staat om haar positie op peil te houden. De consument geeft meer en meer de voorkeur aan lokale productie en biologische producten komen voor 80% van het Franse grondgebied. Bij de consumptie van producten van dichtbij verzwakt de vraag naar biologisch niet. De directe verkoop versterkt ook haar positie en neemt nu 8% van de totale omzet voor haar rekening”, legt het agentschap uit.

Frankrijk koploper in EU

Vorig jaar was 2,8 miljoen hectare land- en tuinbouwgrond in Frankrijk in biologische productie, 9% meer dan in 2020. Biologisch neemt daarmee iets meer dan 10% van het totale areaal voor haar rekening. Het aantal in de sector betrokken bedrijven, primaire producenten en verwerkers, lag rond de 79.000 waarvan 58.300 boeren en tuinders. “Frankrijk blijft daarmee koploper in de EU.” Bij de wijnindustrie is al 20% biologisch waarmee het land in de wereld aan kop gaat.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer