Franse boeren voeren strijd om hogere melkprijzen op

19-09 | |
In Frankrijk gaat een veel groter deel naar consumentenproducten zoals verse melk, yoghurt of vooral kaas die veel moeilijker te verwaarden zijn. Foto: Canva
In Frankrijk gaat een groot deel naar consumentenproducten zoals verse melk, yoghurt of vooral kaas die veel moeilijker te verwaarden zijn. Foto: Canva

De Franse melkproducenten zitten klem en moeten snel meer geld voor hun melk ontvangen.

“Voor de Franse melkveecoöperaties is de situatie onhoudbaar. De hele zuivelsector wordt verstikt door de hogere kosten. De vergoeding voor de producenten moet daarom de hoogste prioriteit krijgen. De coöperaties mobiliseren zich om hun leden te ondersteunen.” Voorzitter Pascal le Brun van La coopération Laitière, de koepelorganisatie van 200 coöperaties van melkveehouders die samen goed zijn voor 55% van de Franse melkproductie, luidt – opnieuw – de noodklok.

Inflatie en droogte

“De inflatie in combinatie met de langdurige droogte hebben de sector buitengewoon zwaar getroffen. Wij doen een beroep op de grote winkelbedrijven en op de overheid. De prijzenoorlog tussen de winkeliers is dodelijk voor de agrariërs. Wij kunnen niet de enige aanpasbare variabele zijn voor supermarkten die de belangen van onze sector opofferen om de consument te dienen.”

Le Brun en andere spelers in de Franse melkveehouderij erkennen dat de melkprijs de laatste tijd flink is gestegen. De statistiekdienst van het ministerie van landbouw meldt in het laatste overzicht een gemiddelde prijs voor een standaardliter in juli van € 448,80 per 1.000 liter, dat is 20,5% meer dan een jaar eerder en ook weer bijna 2,9% meer dan in de voorafgaande maand. Maar die stijging blijft achter bij die in andere Europese landen. Het Observatorium voor de zuivelmarkten van de Europese Commissie berekent een gemiddelde stijging van ruim 38% voor de hele EU. In juli kwam de EU-melkprijs daarmee boven de € 500 per 1.000 liter uit, klaagt de Federation nationale des producteur de lait (FNPL).

Achterblijven Franse melkprijs

Voor het achterblijven van de Franse melkprijs is wel een verklaring. In Nederland, Ierland en Duitsland gaat een groot deel van de afgeleverde melk naar industriële producten als boter en melkpoeder, die op de internationale markten hoge prijzen opleveren. In Frankrijk gaat een veel groter deel naar consumentenproducten zoals verse melk, yoghurt of vooral kaas die veel moeilijker te verwaarden zijn. Aan de marktkant heeft Frankrijk bovendien te maken met een aantal machtige grote supermarkten die gewikkeld zijn in een felle concurrentiestrijd, zeker nu de consument ook daar te maken heeft met een crisis rond de kosten van levensonderhoud. Het resultaat is dat veel winkels nog altijd stunten met een melkprijs onder de 1 euro per liter.

Acties bij supermarkten

Franse melkveehouders voeren al enige tijd weer hun bekende acties bij de supermarkt in de buurt, zei het op een meer bescheiden schaal dan in het verleden. Vorige week haalde een groep boeren bij supermarkt in Beauvais alle zuivel uit de schappen uit protest tegen de lage melkprijs. ‘Géén pak melk onder de 1 euro’, was daarbij ook hun slogan. Mede door de druk van de FNPL en de Cooperation Laiteire kiest een aantal supermarkten ook eieren voor zijn geld. “Een liter melk voor minder dan een euro, dat is op termijn niet houdbaar”, zegt directeur Dominique Schelcher van supermarktketen Systeme U. Ook Intermarché heeft onlangs op eigen initiatief de winkelprijzen verhoogd om de boeren tegemoet te komen.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer