Franse bond waarschuwt voor beperken leveren pootgoed

11-11-2019 | |

De Franse boerenbond Coordination Rurale waarschuwt dat leveranciers van pootgoed steeds meer alleen aan grote industriële afnemers willen leveren.

Daardoor krijgen kleinere telers te kampen met tekorten. Volgens de tweede agrarische bond van Frankrijk deed dat probleem zich vorig seizoen al voor en steekt het nu in versterkte mate de kop weer op.

De sectie aardappelteelt bij de Coordination Rurale stelt dat een aantal telers te horen krijgt ‘dat er dit jaar een tekort aan pootgoed is en dat we niet kunnen voldoen aan uw bestelling’. Volgens de bond leveren pootgoedbedrijven liever aan of via grote, industriële groepen.

Verplicht afnemen van aangewezen leverancier

Telers die dat pootgoed willen aankopen, worden dan verplicht om hun pootgoed van de aangewezen leverancier te betrekken en hun aardappelen ook op contract en tegen een door de afnemer bepaalde prijs aan die industriële verwerkers te verkopen. “Daarmee hou je de telers in gijzeling”, aldus de Coordination Rurale.

De bond heeft de Franse concurrentiedienst DGCCRF van de praktijken op de hoogte gebracht. Ze raadt telers aan bij afnamecontracten van pootgoed om op schrift gestelde levergaranties te vragen. Ook zouden telers kunnen samenwerken om grotere bestellingen te kunnen plaatsen.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer