Franse ciderproducenten vragen snelle staatssteun

13-04 | |
Foto: AFP
Foto: AFP

De rond 300 Franse producenten van cider, waaronder ook Calvados, hebben de omzet door de coronacrisis met meer dan 50% zien dalen.

De sector zit met een overschot van 200.000 hectoliter en meer dan 100.000 ton appels. Sectororganisatie Unicid heeft de regering daarom om spoedige financiële steun gevraagd om de overschotten weg te werken en het voortbestaan van de bedrijven zoveel mogelijk veilig te stellen.

“De komende oogst brengt het risico met zich mee van een groot surplus dat de verwerkers niet meer aan kunnen op een toch al ingestorte markt”, schrijft Unicid. De organisatie wijst erop dat Unicid voor cider officieel is erkend als producentenorganisatie in de groente- en fruitsector en dus recht heeft op daarvoor bestemde steunmaatregelen.

Promotiecampagne thuisverbruik cider

Ook wil Unicid graag steun voor een promotiecampagne om het thuisverbruik van cider te versterken en de gevolgen van de sluiting van de horeca wat op te vangen. Zoals gebruikelijk in Frankrijk, vragen ook de ciderproducenten daarnaast om uitstel van de betaling van belastingen en sociale lasten.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.