Franse coöperatie helpt boeren bij transformatie

30-12-2019 | Laatste update op 21-02 | |
Foto: ANP - Foto: "Miguel Medina"
Foto: ANP

Franse boeren moeten op een meer ecologische en maatschappelijk verantwoorde manier gaan werken, vindt mega-coöperatie InVivo.

De Franse mega-coöperatie InVivo heeft in het boekjaar tot 30 juni de omzet weten op te voeren tot € 5,2 miljard waarmee het opnieuw het op één – Groupe Avril – na grootste ‘agrarische’ bedrijf van Frankrijk is. De nettowinst kwam uit op € 347,7 miljoen terwijl de ‘kasberg’ is opgelopen tot € 1,1 miljard, dat is twee keer zo veel als vijf jaar geleden. “Een gunstig uitgangspunt om de toekomst tegemoet te treden en een nieuwe fase van groei in te gaan”, stelt InVivo ter introductie van een nieuw strategisch plan voor het komende decennium.

Koepelorganisatie

InVivo is een overkoepeling van 201 aangesloten coöperaties met samen meer dan 300.000 aangesloten boeren. De mega-coöperatie kent drie ‘poolen’:

1. Bioline Groep, dat de boeren met onder meer zaden, beschermingsmiddelen, ‘bio-oplossingen’ en digitale diensten ondersteunt bij hun bedrijfsvoering.

2. Retail, met een groeiend aantal winkels-om-de-hoek voor biologische en andere voeding alsmede een keten tuincentra die ook steeds meer producten van boeren in de regio verkopen.

3. InVivo Vin, die zich bezig houdt met wijn.

Verder is de groep ook actief in het verhandelen van het graan van de aangesloten boeren, waarvoor het recent samen met twee andere grote Franse coöperaties de internationale handelspoot ‘Grain Overseas’ heeft opgericht. Met name Bioline Groep is bovendien op ruime schaal actief buiten Frankrijk met in het afgelopen boekjaar ook weer overnames in de Verenigde Staten en Spanje.

Digitalisering

In de visie van InVivo is het hoogst noodzakelijk dat de boeren een overgang maken naar meer verantwoord werken. De coöperatie heeft in het afgelopen jaar zelf een transformatie doorgemaakt ‘en geherinvesteerd in haar strategische activiteiten voor de modernisering van een meer positieve en concurrerende landbouw’. Een middel daartoe is de verdere digitalisering waarbij de groep de boeren ondersteunt met InVivo Digital Factory en het nieuwe platform Aladin.farm om hun werk via digitale oplossingen te optimaliseren.

Maatschappelijk ondernemen

“Vandaag de dag is het meer dan ooit noodzakelijk om de ecologische en technologische overgang van onze activiteiten te begeleiden opdat de agrarische productie een belangrijke hefboom kan worden in de strijd tegen klimaatverandering”, zegt algemeen directeur Thierry Blandinières. Hij vervolgt: “De landbouw, de wijnbouw en de tuinsector maken deel uit van de oplossingen die het mogelijk maken om de opwarming van de aarde te verminderen en de terugloop van de biodiversiteit tot een ommekeer te brengen. Door ons beleid voor maatschappelijk ondernemen te versterken en te investeren in nieuwe technologieën en innovaties ondersteunen we oplossingen waarmee we in de toekomst waar kunnen maken wat vandaag de dag nog voor onmogelijk wordt gehouden. Door onze kennis op het gebied van agribusiness ter beschikking te stellen aan de coöperaties en de boeren kunnen we hen laten zien hoe ze meer en beter kunnen produceren met minder middelen en zo kunnen beantwoorden aan de aspiraties van de burgers.”

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer